onsdag 29 september 2010

Vi laddar för fullt!!




Idag har jag och Sven laddat inför vår registreringsturné med att springa en sträcka på 4,05 meter. Jag ska inte tala om vem som vann. Det hade jag självklart gjort om det gått min väg...men med facit i hand känner jag inte för att prata närmare om det. Och så var det med det. Låt oss säga att vi hade lite olika taktiker där. Jag tänkte vinna genom att prejja in Sven i väggen och han planerade att slå mig genom att FAKTISKT FÖRSÖKA springa snabbast!

Medan vi sprang i korridoren utanför vårt kontor, väcktes intresset hos andra på kontorsrummen intill att delta. Tillslut hade vi med nästan hela företagsbyn här. Det var riktigt härligt!

Men varför sprang ni den här sträckan, undrar ni då? Och vad är det här med registreringsturné? Jo så här ligger det till. Vi kommer att fara runt på alla skolor i länet under oktober månad och visa upp oss, vi kallar det för registreringsturnén. Tanken är att ni ska kunna ställa frågor och få hjälp med företagsregistreringen, om ni behöver det. Vi tar med en dator så går det att fixa på plats. Vi kommer också ha med oss en massa spännande saker...en del lite udda. Så håll i hatten ;)

Nä nu är det dags att avrunda för idag. Vi ses snart ute på skolorna!

/Hanna

tisdag 28 september 2010

wall of fame



Idag har jag haft en riktig rejäl kontorsdag. Ni vet såna där uppgifter som man lägger undan och tänker "jag gör det sen.." men aldrig riktigt gör, dom har jag gjort idag! Men såhär mot eftermiddagen blev jag lite små trött och ville göra någonting lite roligare istället så jag bestämde mig för att uppdatera min "Wall of fame". Och vad är det då?? tänker ni..Svaret är att på min ena vägg hänger jag upp alla namn på företagen i "mina" kommuner! Och jag gillar det jag ser, för just nu börjar det fyllas på med företag, och Kiruna är verkligen på gång! BRA JOBBAT, och nu är det bara för er andra kommuner att hänga på!

/Jenny

fredag 24 september 2010

Tips nummer tre!

Här kommer tips nummer tre från Sofia Alm Stävlid som drev Green Gift UF och gav bort sin vinst till att rädda regnskogen!

Att starta ett uf-företag är nog bland det roligaste sakerna jag gjorde under min gymnasietid (förutom själva studenten).
Jag och två av mina bästa kompisar startade ett företag som sålde regnskog och ekologiska t-shirts med tryck på.
Vi är fortfarande väldigt bra kompisar så för oss var detta inget större problem men det är något att ha i åtanke, ett uf-företag är som ett jobb. Det är en fördel om medlemmarna i företaget har samma mål med vad man vill få ut av sitt år som företagare. Att man har en arbetsmoral som liknar varandra är också en bra sak att se till i förväg. Är någon tidsoptimist och någon tidspessimist kan det bli problem när deadlinesen börjar närma sig.

Nånting jag önskar att vi hade gjort bättre var just att planera vår tid. Börja året med att göra en tidslinje, markera ut alla händelser ni vet om (mässan t ex) och placera sedan ut datum då ni ska vara klara. Planera i god tid så blir allting lättare!

En annan sak att komma ihåg i början innan ni har kommit igång ordentligt är att ni har förmodligen mer erfarenhet bland olika kontakter än vad ni tror. Använd era föräldrars kunskap - någon de jobbade med för 10 år sen kanske nu är expert på det ni nu tänker starta ett företag om. Vi hade väldigt tur, vi oroade oss väldigt mycket över hur vi skulle få tag på tröjor och tryck till ett rimligt pris. På uf kick-offen hade dom bjudit in Robert Lindström från Newvawe att föreläsa och när vi presenterade oss visade det sig att han var väldigt entusiastisk över vår idé och ville hjälpa oss.

Kom ihåg att presentera er och var vänlig mot alla ni möter, man vet aldrig vem du kan behöva en tjänst av någon gång.

Ett sista råd:
Satsa ordentligt, det är ingen idé att göra ett uf-år halvhjärtat. Och kom ihåg att ha kul!


Vi ses ute i skogarna - Sven

torsdag 23 september 2010

Mässan kommer ruinera mig!

Det är så att jag har fått den stora äran att ha koll på registreringen, föra listor, bocka av vilka som har betalat osv. Kanske inte kan tyckas vara den mest exalterande uppgiften men jag måste vara ärlig och säga att det är skit kul! Dock är jag lite orolig inför framtiden och helst inför mässan..När nya UF-företag registrerar sig så brukar jag 99,9% av gångerna ha tid och läsa igenom deras idé och det jag alltid tänker är: "Oj, det där hade jag kunna vara i behov av" eller: "Shit vilken smart grej". Så min oro inför mässan är inte att ingen kommer dyka upp eller att allt går åt skogen utan det är helt enkelt att jag kommer köpa typ ALLT. Skulle inte förvåna mig om jag går och ser nått företag som säljer typ kalsonger och tänker: "de här måste jag ju köpa..ifall jag nånsin skulle vilja byta kön.." eller kommer på en massa andra ursäkter så att jag bara mååste köpa era produkter (och tjänsterna är inte heller att förglömma!)

Yes, nu har jag lättat på min oro. Och jag vet redan nu att jag kommer befinna mig på mässan, jag kommer helt enkelt inte kunna hålla mig borta! Så en applåd till alla företag som hittils har registrerat sig, ni har lyckats fånga mitt intresse i alla fall! Och bara som en påminnelse; för att bli ett fullkomligt UF-företag och kunna skriva ut registreringsbeviset så måste ni ha registrerat alla medlemmar, minst en lärare, en rådgivare och betalat in 300 kr på bank-giro 5174-4779.

Smarta UF-produkter från tidigare år..

















Dags för mig att återgå till arbetet =)

/Jenny

onsdag 22 september 2010

Heldag på Teknikens hus

Igår anordnade vi från Ung Företagsamhet tillsammans med Teknikens hus en heldag på just Teknikens hus! Det är första gången vi genomför detta, därför hade vi inte möjlighet att bjuda in alla UF-elever utan vi hade samlat ihop ungefär 50 elever från 6 olika kommuner. Det var en hektiskt dag med ett fullspäckat schema då eleverna skulle på 3 timmar hinna spela in en reklamfilm för en mystisk produkt (alltså fick de själva komma på vad den används till) och sen hade vi även representanter från LKAB och Vattenfall där som hade satt iordning ett case som eleverna fick lösa. Personligen så blev jag imponerad av elevernas lösningar och kreativitet, NI VAR HELT ENKELT GRYMMA! Vi från UF är mycket nöjda med dagen och vi hoppas att alla som deltog hade lika roligt som vi hade! Vår förhoppning är att vi kan göra någonting liknande nästa år och då kan bjuda elever från alla skolor och kommuner!

Jag blev dagens paparazzi och tog massvis med bilder så jag tänkte bjuda på några smakprov!


Vi började dagen med att samla eleverna för lite peppning och genomgång..



Här går Lars Gavelin från LKAB igenom ett av casen som eleverna sedan skulle lösa..




Sen var det dags för att eleverna att börja använda deras kreativitet..




Elever i full gång med att spela in reklamfilm..




Prototyper byggdes..





Företagen presenterade sedan sina idéer för LKAB och Vattenfalls representanter Lars Gavelin och Bengt Eriksson. Jeanette Lundqvist från Vattenfall var även där tidigare under dagen.

Vi fick sedan höra på en inspirerande föreläsning av innovatören Kristina Stark..





Vi från UF tackar Teknikens hus för bra samarbete och hälsar till alla elever där ute: KEEP UP THE GOOD WORK!

/Jenny

fredag 17 september 2010

Sista rycket innan helgen!

Äntligen fredag och nu kan vi sitta och räkna ner timmarna till helgledighet! Jag har spenderat den här härliga fredagsmorgonen på Välkommaskolan med teknik 3orna. Och fast mitt minne sviker mig rätt ofta när det gäller vår "coolaste, kreativaste och fränaste eleverna" tävling så kom jag faktiskt ihåg det den här gången. Jag lyckades övertala några killar och tjejer att ställa upp på en klassisk "stå på bordet och skrik" bild (det är så vi jobbar högst upp i Norrbotten).

Såååå, I proudly present Välkommaskolans teknik 3or:



TREVLIG HELG ALLIHOPA!

Och en sista påminnelse till alla lärare i Norrbotten, idag är sista anmälningsdagen till lärarkonferensen! Har ni några frågor så kontakta oss på regionkontoret.

/Jenny

Tips nummer två!

Här kommer tips nummer två från Lovisa Jonsson som drev SA&D. Tjejen som designade brandsläckare vilket ledde till årets succé! Lovisa tog hem hela fyra priser: Första pris i Bästa Affärsplan, första pris i Bästa vara, andra pris i Bästa Hantverk och tredje pris i bästa UF-företag! Första platsen i Bästa Vara gjorde att hon fick fara ner på SM och tävla :)

Alla som startar ett UF-företag kommer ha ett riktigt roligt år framför sig. För mig var det de roligaste under hela min gymnasietid. Det är, precis som allt annat, vad man gör det till. Det bästa tips jag kan ge är att göra något man tycker är riktigt roligt och satsar på det fullt ut. Om inte jag hade startat ett UF-företag där jag fick göra något jag tycker är riktigt roligt, som design i mitt fall, så tror jag inte att det hade gått så pass bra som det gick för mig. Dels blir det roligare att sälja varan eller tjänsten och man kan även lägga ner några extra värdefulla timmar på sitt företag. Jag tror att om man gör något man tycker är roligt så gör man det automatiskt fullt ut. När man satsar på något leder det oftast till framgång och man skapar sig ett eget varumärke som man kan ha mycket användning för. Ett annat tips är att man tar vara på UF-året med tanke på att man kan skapa så mycket kontakter undertiden. Det kan vara framtida arbetsgivare, arbetskamrater, sponsorer eller liknande. Sammanfattningsvis, gör något du/ni tycker är roligt, satsa på det, ta vara på tiden och ha kul! Att få åka på SM i ungföretagsamhet är en riktigt rolig upplevelse.



Hoppas det går bra för er och att ni har kommit igång. Lycka till hälsar alla vi på kontoret!

Svenny Starfighter (Sven)

onsdag 15 september 2010

Registreringsavgift

Vill bara påminna alla elever som ska starta upp företag i år att när ni registrerar erat företag måste ni även betala in registreringsavgiften som är 300 kronor/företag på bank-giro 5174-4779. Glöm inte att skriva namnet på erat företag i meddelandefältet!!

Vid frågor kontakta oss på regionkontoret. Kontaktuppgifter finns på vår hemsida: www.ungforetagsamhet.se


/Jenny
jenny.holmgren@ungforetagsamhet.se
070-558 92 02

Dream-team samlades i Luleå!

Som ni förhoppningsvis redan vet så är vi 4 stycken som jobbar för Ung Företagsamhet i Norrbotten och vi har kontor på 3 olika ställen. Det är ju grymt bra för er elever/lärare/rådgivare/samarbetspartners för då kan ni hälsa på oss lite överallt. Men igår var det faktiskt så att vi alla 4 samlades i Luleå för att slå våra kloka huvuden ihop och fundera hur vi kan göra UF ännu bättre. Vi kom fram till ett antal grymma grejer och det här året kommer bli galet kul!

Hanna var strålande glad över att vi alla var samlade..


...men Jonny slog näven (fingret..) i bordet och sa "nu är det dags att börja jobba!"



Jag träffade Sven för första gången och han gav mig ett par sockar..


..såhär glad blev jag över dom, tummen upp för att ge Jenny presenter!



Under eftermiddagen kommer jag befinna mig i Kiruna och jag vet att Sven och Hanna också är/har varit ute i skolorna, så håll utkik efter oss!

/Jenny

fredag 10 september 2010

Första tipset!

Hej. Här kommer första tipset från Märta och Cissi, två tidigare UF-elever som drev Femstjärnigt UF i Älvsbyn. De lyckades vinna Bästa Monter på den regionala mässan vilket betydde att de fick fara på SM och tävla.


1. Känn inte att ni måste göra något fantastiskt. Välj något simpelt och bygg vidare på det. Det är kanske inte så himla kul i början men jag lovar att ni kommerr igång om ni vill.
2. Man behöver inte vara innovativ och uppfinna något nytt. Ta något som redan finns och sätt er egen touch på det. Satsa hellre på att göra något bra som ni tycker om än att ge er fan på att ni måste göra något nytt. Det kan försvinna mycket värdefull tid i början då.
3. Tänk på antalet personer i företaget, många personer innebär många olika viljor som måste enas. Även om ni tror ni tänker lika kommer många oväntade diskussioner uppstå.
4. Se till att ha en VD som kan lösa dessa diskussioner och är villig att ta en ledarroll när det blir svårt att enas.
5. Det viktigaste av allt är att planera, diskutera och återigen planera. Saker tar tid! Oftast längre tid än man tror. Gör upp en plan med delmål, försök bedöm när ni ska vara klara med de olika momenten i företaget. Tankearbete, produktion, marknadsföring och försäljning.
och prata med varandra inom företaget, tänk högt (höj rösten när du inte hörs men lyssna på andra ibland) och skratta mycket! :D

torsdag 9 september 2010

SM nästa!!

Nu är det bestämt och ska strax bli nämnt. Både Camilla Hansson och Ingrid Hagkvist har bestämt att deras elever ska komma till SM!! Go Luleå!! Här är Ingrid med sina Samhällselever på Hackspetten. Hon tar täten mot SM och eleverna är snabba att häng på!




Camilla är glad och tror på sina Handelselever. Här taggar de till och ökar tävlingsinstinkten genom att tävla i att bygga högst med hjälp av papper.

Många elever på både Samhällsprogrammet och Ledarskapsprogrammet är mycket hemlighetsfulla med sina affärsidéer, några grupper har börjat kolla upp om deras idéer rent av kan vara innovationer! På Barn och fritidsprogrammet hade alla bestämt affärsidé och det var en intressant blandning och spridning av branscher. Även i Kalix är man på god väg. På Mediaprogrammet kommer hela klassen att bilda en koncern och eleverna kommer inom koncernen att driva varsit företag. Målet är att samla pengar till en utlandsresa. Lycka till! Här sitter några av de arbetsamma MP-grabbarna:

Vi ses på skolorna :)

/Hanna


Check this out!

Vi har blivit tipsade om en inspirationsdag om Social Media Marketing som kommer äga rum den 6/10 i Luleå där tillexempel Blondinbella kommer vara med och föreläsa så nu tänkte vi tipsa vidare det här till er alla! Kanske nått för nyfikna elever eller lärare? Jag slänger upp länken där det finns lite mer information och där man anmäler sig.

http://simplesignup.se/event/3678

tisdag 7 september 2010

In it to win it (part 4)

VI E PÅ GÅNG, VI E LADDADE VI E TÄNDA! ojoj, nu har tävlingen satt igång på allvar! Igår så spenderade jag hela dagen i Kiruna på Hjalmar Lundbohmsskolan och hängde med eleverna där. Riktigt roligt! Och efter varje klassbesök så tog vi självklart en bild, och vilka bilder det blev!! Jag och alla grymma elever från toppen av norrbotten har verkligen rivstartat den här tävlingen! Här kommer första bilden på de coola eleverna från Marknadsmedia:





Näst på tur var Turismprogrammet som bildade en mysig liten hög:



Och sist men inte minst, Teknikklassen med deras: "såhär roligt är det att lyssna på när Jenny pratar.." (jag gick gråtandes därifrån..):




Om vi hade haft någon domare i den här tävlingen så tror jag nog att hon/han hade sagt att jag härmed tar LEDNINGEN i tävlingen! Visst då?

Hoppas ni har en toppendag, jag ska själv ut till Välkommaskolan här i Gällivare i eftermiddag, hoppas vi syns där!

/Jenny

måndag 6 september 2010

Sven förgyller dream-team norrbotten!

Hallåh i stugan!

Jag heter Sven Dahlin och drev Bruno Design UF förra året (vi med sockarna). Nu har jag fått den extremt stora äran att jobba på Ung Företagsamhet! Det är tredje dan på kontoret och har börjat få igång lite saker just nu. Har fått min svarta dator, min svarta anteckningsbok, min svarta kalender (som snart är full) samt en rosa mobil. Börjar fundera om chefen Jonny hade en baktanke med att ge mig den fina färgen på mobilen. Oavsett vad så kan han räkna med hämnd :)

Kommer till största del med att syssla med att informera i Piteå, Älvsybn, Arjeplog och Arvidsjaur så nu kör vi! Räknar med ett enormt drag från eran sida, vi ses ute i skolorna! :)



Hittade en fin bild på mig också som UF har sparat. Det bästa är att Jenny är den mittersta av tjejerna på bilden.

/ Sven "Påven" Dahlin

torsdag 2 september 2010

In it to win it (part 3)

Här igår såg jag Hannas första bidrag till tävlingen och fick en liten klump i magen, det var ju faktiskt rätt fränt det där kortet..Och jag fick också lite ångest över att jag har till och med glömt bort att ta kort på vissa klasser som jag träffar, SKÄRPNING JENNY! Så ni elever som läser det här, påminn mig att ni ska vara med i tävlingen (vi måste ju vinna!!)

Idag har jag hängt på Välkommaskolan i Gällivare hela förmiddagen, trevligt tyckte jag att det var. Har träffat Samhälls-företags och Natureleverna. Och nu är det så att jag gjorde världens miss (tro det eller ej så kan jag faktiskt göra det..) jag glömde att fråga Samhälls-företags om dom ville vara med i tävlingen och ta ett kort. Men jag kom på det när jag pratade med Natur. Och jag säger bara en sak: THE GAME IS ON, för här kommer Välkommaskolans coolaste naturklass:














..och jag vet att det blev lite suddigt, fotografi är inte min starka sida.

Föresten, registreringen av UF-företag har öppnat och 2 företag har redan hunnit registrera sig. GRYMT! Keep up the good work!

/Jenny

onsdag 1 september 2010

Blondinbella gillar UF!

En tjej som jag tycker är riktigt cool är Isabella Löwengrip, alltså Blondinbella. Hur fränt är det inte att hon har 3 företag och är delägare i nått annat och gör sen ytterligare nånting, har inte stenkoll på det där men fränt är det!

Jag var inne på hennes blogg igårkväll och såg att hon hade haft en liten frågestund om karriärfrågor, jag läste såklart igenom det och gissa vad jag hittade?!

Bästa bok och/eller hemsidor som både ger kloka praktiska råd och peppar?
Jag säger bara såhär, googla “starta företag” så ser du hur mycket hjälp de finns! Går du i skolan så sök dig till UF-gruppen, det är ett extremt bra sätt att lära sig tankesättet och grunderna. En bok som jag själv medverkar i heter Mind Your Own Business, massa inspiration från entreprenörer i Sverige!

Blondinbella gillar alltså också UF! Och då började jag tänka..gud vad mycket jag och Blondinbella har gemensamt..Vi gillar båda UF, är blondiner, gillar att blogga, prata inför folk, kläder och smink. Sen att hon har ungefär 150 000 fler läsare än den här bloggen, och att hon har Gucci kläder och jag har HM koftor och hon har en personlig sminkös och jag kletar på nånting på 2 min det tycker jag bara är pettitesser.

Det viktiga är ju att vi båda gillar UF, right?! Så följ nu Blondinbellas (och mitt råd) och sök dig till UF :)


Titta, man kan ju knappt se nån skillnad!!















/Jenny aka "Blondinjenny"