måndag 29 november 2010

Dags att skicka in affärsplanen!

Härligt med måndag igen, trots att helgen även denna gång var två dagar...för kort. Nåja, en alldeles ny helg väntar ju runt hörnet så vi ska inte gråta över detta!

Som ni alla redan vet så ska affärsplanen var inskickad till oss imorgon tisdag. Det är alltså hög tid för er som inte gjort detta redan att ta sig i kragen och lägga ett brev på lådan. Brevet ska innehålla er affärsplan i ett exemplar och vara adresserat till:

Ung Företagsamhet Norrbotten
Box 840
98228 Gällivare

I Gällivare sitter våran fantastiska medarbetare Jenny och tar emot affärsplanerna med stor glädje. Hon arkiverar även dessa när UF-året är över så därför måste vi ha dem i pappersformat, trots att vi lever på 2000-talet och e-mail är det smidigaste sättet att skicka ett brev på.

Vill ni vara med i tävlingen "Bästa affärsplan" så var noga med att läsa tävlingsvillkoren! Dessa finns att hitta under menyn "Tävlingar Norrbotten" som du hittar när du loggat in på hemsidan.

Detta om detta! Kör hårt - det ska bli grymt spännande att läsa era affärsplaner!

/Ola

torsdag 25 november 2010

UF-företag i TV rutan!

UF-företag börjar dyka upp i media allt mer och mer (om detta vore facebook hade jag tryckt på gilla knappen nu!) Här är ett repotage som 24 Norrbotten har gjort om de ambitiösa tjejerna i LP Design UF =) Linslusarna Jonny och Hanna dyker även upp i klippet!






/Jenny

Kloka råd från Blondinbella

Många av er känner säkert redan till Isabella Löwengrip (Blondinbella), en tjej på 20 år som driver flera aktiebolag och här om dagen vann hon priset Årets affärsnätverkare 2010. Var in på hennes blogg och läste då ett väldigt bra skrivet inlägg om nätverkning.

"Jag har gått på så mycket mingelträffar från och med att jag var 16 år där jag aldrig har känt någon men pressat mig fram i folksamlingen och fått fram en hand och presentera mig med en pipig röst. Kontaktnätet är A och O. Oavsett vad man vill göra i livet."

Läs hela inlägget här: http://blondinbella.se/borja-natverka-idag

Så alla ni UF-företagare: ut i minglet, våga nätverka och ta för er ute i näringslivet! Och kom ihåg att ni är grymma!

/Jenny

onsdag 24 november 2010

Näringslivets pris, Luleå

Fram till sista december kan enskilda personer och företagare nominera företag till Näringslivets pris. Inom sex kategorier kommer det att presenteras en vinnare. Dessa kategorier är:

Årets företagare

Årets unga företagare

Årets tillväxtföretag

Årets nyetablering

Årets varumärke

Årets energipris

Syftet är att uppmärksamma en person som tillför energi och framtidstro till Luleå, är generös i sitt nätverkande och delar med sig av sina kunskaper och ideér. Företaget som personen verkar i ska ha arbetsställe i Luleå och varit verksamt i minst tre år.

Passa på att påverka vem som får stå som vinnare bland företagarna i Luleå och nominera din favorit! Följ länken nedan.

http://www.naringslivetspris.se/Nominate.aspx


/Hanna

tisdag 23 november 2010

Se hit Luleås UF-företag!

Se hit alla Luleås UF-elever! Nu har det blivit dags att anmäla sig till den årliga, återkommande lokala UF-marknaden! Ta chansen att ställa ut och sälja era produkter och tjänster mitt i Luleå centrum!

Lördagen den 11/12 äger den lokala UF-marknaden rum i gamla Intersportbutiken i Shopping. Då antalet platser är begränsade gäller först till kvarn! Sista dag för anmälan: Tisdag den 30/11. Anmälan sker till hanna.soderberg@ungforetagsamhet.se Ange företagets namn samt namnen och mejladresserna för alla som ska delta.

Det är kostnadsfritt att ställa ut, vi tillhandahåller bord, men däremot ansvarar varje företag för dekorationen av sitt bord. En bra chans att öva inför dekorationen av montern på den stora mässan!




/Hanna

Kanon och Kalkon

Tänkte göra som Sportnytt och uppdatera er om dagens Kanon och Kalkon på UF-kontoret i Gällivare.

Dagens kanon var helt klart när jag öppnade postfacket och såg 3 stora brev adresserade till Ung Företagsamhet Norrbotten. Jag kände mig som ett litet barn på julafton och när jag ivrigt slet upp dem såg jag 3 affärsplaner skickade ända från Haparanda!



Dagens kalkon är min skrivare och mina teknikkunskaper. Som alla redan vet sitter jag själv på ett kontor och därför tänkte jag pynta till kontoret och sätta in lite bilder i min tomma ram som jag har ståendes på skrivbordet. Planen var att skriva ut bilder på mina kära kollegor så jag slipper sitta och sakna dem så mycket hela dagarna men såklart började min skrivare strejka och jag fick nöja mig med en bild på Hanna. Och att jag har råkat installera skrivaren på turkiska gör det hela inte enklare..



Det var allt från mig! Vill bara än en gång påminna alla elever som inte har betalat in registreringsavgiften att göra detta NU! =) 300 kr till bankgiro 5174-4779.

Ha det bra!
/Jenny

måndag 22 november 2010

Draknästet i Kiruna!

Ni har redan fått en liten smygtitt om vad som hände i torsdags (Jonny ska alltid vara först..) men eftersom det var en grym dag så måste jag bara skriva lite mer om den! Det var ju faktiskt så att Företagarna i Kiruna fyller 100 år och gör i år en ungdomssatsning och en del i detta var att de anordnade Draknästet för alla fantastiska UF-företag! =)
Under den här dagen imponerade Kirunaeleverna genom att presentera allt från nya innovativa affärsideér, skönsång i form av jojk som gjorde att jag, blödig som jag är, fick tårar i ögonen, coola företagsjackor med loggan på ryggen och mycket mer!

Och eftersom bilder säger mer än 1000 ord så bjuder jag på ett bildspel utan dess like=)

De tuffa "drakarna" som eleverna fick presentera sina ideér för..

Spända elever i väntan på att få komma in till juryn!


Man måste passa på att dela ut visitkort!

Täcklås UF visar upp sin innovativa produkt..


GironChicks UF bjuder på skönsång och presentation av Kiruna..

Grabbarna i Snöservice UF har investerat i ett par riktigt snygga jackor!

Tjejerna i Gardinservice UF visade upp gardiner och fick iaf mig att inse att jag inte har någon aning om vilka gardiner jag har på kontoret..


Tackar Företagarna i Kiruna för en strålande dag och jag hoppas att alla UF-företag i Kiruna fortsätter vara så här grymma under hela året!
Ha det!
/Jenny

fredag 19 november 2010

UF-företag syns i media...

Det är alltid kul när våra UF-elever syns i media! Här är det tre killar från Kiruna som passar på att marknadsföra sig i Kuriren...

http://www.kuriren.nu/nyheter/artikel.aspx?articleid=5653512

Mer UF i media! =)

/Jonny

onsdag 17 november 2010

Ola på skola!

Som alla vi som bor här uppe i norr vet så kan det ofta vara ganska långt om man ska åka någonstans. Farmor kanske bor i Pajala medan du bor i Piteå? Det blir inte så ofta man snippar förbi på en hembakad kaka om man säger så. Detta är ju en verklighet som vi lärt oss att leva med, och något som vi på Ung Företagsamhet i Norrbotten givetvis också får känna på!

I måndags så åkte jag de 5 korta milen för att prata affärsplaner med eleverna på Handelsprogrammet på Strömbackaskolan i Piteå. Jag fick även se några riktigt snygga mössor som var på väg att bli en grym UF-produkt!

I tisdags bar det av till Älvsbyn, dit det är ungefär 6 mil. Där träffade jag ett gäng taggade elever som bland annat pratade om japanska affärskontakter! Efter besöket i Älvsbyn satte jag mig åter i bilen och åkte vidare de 9 milen mot Arvidsjaur och Sandbackaskolan. Vädret var sjukt bra, strålande sol och cirka -9º. Sämre arbetsplats kan man ha!


I Arvidsjaur kom jag in mitt i fikat (bra timing av mig - tack för kladdkakan) och vi pratade affärsplaner. Smakade även en UF-produkt (goood Smoothie) från företaget Friskis och Fructis UF (på bilden), som för övrigt har en grym reklamslogan – ”Vi befruktar er!”. Efter Arvidsjaur så satte jag mig åter i bilen och åkte de 15 milen tillbaka till Luleå. Två riktigt roliga dagar där jag fick träffa många företagare med grymma affärsidéer var till ända!

/Ola

tisdag 16 november 2010

Senaste nytt från oss på Ung Företagsamhet

Det är full rulle som gäller för oss på Ung Företagsamhet men för att ni ska kunna hålla er uppdaterade om vad som händer och sker med UF så tänkte jag faktiskt avslöja vad vi gör just nu!

Hanna har som vanligt många bollar i luften! Hon ringer runt och påminner elever att de måste betala registreringsavgiften, påminner lärare att registrera sig och hon fixar lite affischer och liknande till en marknad som ska vara i Luleå (som ett UF-företag faktiskt planerar!).

Ola har rymt från Luleå och hänger på skolan i Arvidsjaur, och tydligen har han ätit blodpalt till lunch!

Jonny ville inte svara när jag ringde och skulle intervjua honom så min gissning är att han sitter på något viktigt möte (något riktigt viktigt hoppas jag när han inte vill prata med mig!) och tidigare idag vet jag att han har lekt dektektiv och försökt luska ut vem det är som betalar sina registreringsavgifter utan att uppge namn =)

Jenny (även vid tangenterna) har under dagen fixat med alla tävlingskriterier (gå in på hemsidan och kika!) och registernörd som jag är så har jag även donat på lite med registret. Dags nu för alla elever som inte har registrerat lärare, rådgivare eller alla företagsmedlemmar att göra detta NU! =)


Jag bjuder även på en bild av oss!


Ha en bra dag!

/Jenny

måndag 15 november 2010

Engagerad skolledning - avgörande för UF-företagande

Engagerad skolledning är absolut nödvändigt för en framgångsrik UF-verksamhet. Om ni följer länken nedan får ni läsa om Patrik Gustafssons tankar efter att han forskat i ämnet...

http://www.svensktnaringsliv.se/skola/engagerad-skolledning-avgorande-for-uf-framgang_120982.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_content=2010-11-12&utm_campaign=nfskola

/Jonny

fredag 12 november 2010

Månadens UF-företag!

Nu är det dags att dra igång månadens UF-företag där vi varje månad kommer uppmärksamma ett UF-företag och skriva en liten artikel om dem. Har du lust att bli december månads UF-företag? Skicka då en text om er själv och er verksamhet samt en bild till jenny.holmgren@ungforetagsamhet.se så kanske det är just ni som står i rampljuset nästa månad!



November månads UF-företag består av tre glada och ambitiösa tjejer vid namn Mirjam Ylipää, Annica Kero och Kristina Larsson som driver företaget Skin Care & Spices UF. Vid frågan vart de kommer ifrån är deras svar ”från små byar ute i skogen” och detta är även, enligt dem, vad som utmärker deras UF-företag. Affärsidén är att de ska sälja Alpnaering- produkter genom att ha demon hemma hos folk. Produkterna består av allt från kryddor, såser och buljonger till hudvårdsprodukter. Tjejerna går handelsprogrammet på Laestadiusskolan i Pajala och när jag ställde frågan varför de valde att driva UF-företag tillsammans var svaret rätt självklart; de går endast tre stycken på handelsprogrammet i Pajala.

Hur kom de på sin affärsidé kanske många undrar? Det var faktiskt Annicas mamma som gjorde att de började intressera sig av Alpnaering då hon själv blev erbjuden att bli återförsäljare. Annicas mamma valde att tacka nej men tjejerna kom då på idén att starta ett UF-företag där de säljer produkterna och de är fortfarande mycket nöjda över sitt val.

Hittills har de själva anordnat två kvällar där de har visat upp deras produkter och haft försäljning och även bjudit på mat.– ”Jag och Mirjam stod och diskade halva kvällen” berättar Annica. Det är mycket jobb med att anordna dessa kvällar men tjejerna ser framemot att fixa ännu fler. Det är ute i deras små byar som de har hittat kunderna men de planerar även att expandera och börja sälja över hela Pajala.

Just nu har tjejerna fullt upp med att skriva deras affärsplan men ser ljust på framtiden.

-”Det bästa med UF-företaget är att se hur en liten idé kan bli ett företag som går med vinst.” säger Annica.

Vi på Ung Företagsamhet önskar Mirjam, Annica och Kristina lycka till i framtiden!

Vilken fest!

Igår smällde det av i Luleå med en stor Kick-Off! I och med det har UF-året tagit sin början på riktigt och vi hoppas att alla som deltog känner sig ännu mer peppade! Tack vare att Luleå kommun var med och samordnade den med oss i år kunde vi göra den lite större än tidigare år. Festivitetssalen fylldes och föreläsarna kom långväga. Först ut att tala om entreprenörskap var Laila Bagge Wahlgren. Hon berättade om sina fram- och motgångar och hur hennes väg fram till idag sett ut.




Nästa ut var Robert Markström, från Teater mila, som talade om kroppspråket. Han tryckte på vikten att bli medveten om vilka signaler man sänder ut till sin omgivning genom sitt kroppsspråk. När man väl gjort sig medveten om det kan man påverka andras uppfattning om en.

Martin Bröms från ALMI berättade att de på ALMI finns som stöd för UF-företag som har en vision att fortsätta att driva företaget, även efter UF-årets slut. Underbart! Även Ulla-Stina Sundström från Skatteverket fanns på plats.


Ute i minglet...











Niklas Berg från Dist Kommunikation AB var sist ut och talade om marknadsföring. Han inledde med att berätta brett om ämnet, för att sedan fokusera på marknadsföring riktad mot ungdomar.

Men för UF-företagarna slutade inte kvällen här. Luleå kommun bjöd alla på biljetter till genrepet av IDOL senare på kvällen! Vi på Ung Företagsamhet hoppas ni hade en supertrevlig eftermiddag och kväll! Det hade vi =)

/Hanna

Info. Kick-Off:

Kick-offen i Luleå har blivit ett återkommande event som sker i uppstarten av UF-året. I år samordnade vi den med Luleå Kommun och Luleå Näringsliv AB. Då Kick-Offen är ett initiativ som kommer från näringslivet i Luleå fyller vi i första hand platserna med Luleås UF-företag. Då vi hade fler platser i år än tidigare, kunde vi bjuda in några fler UF-företag utifrån. I år bjöds UF-företag från Haparanda in. Dessa valdes ut för att det sker ett samarbete mellan UF-lärare i dessa två kommuner. Vi hoppas att vi får en sådan chans nästa år igen och att vi då kan bjuda in även andra kommuner!

torsdag 11 november 2010

Framgångsrik f.d UF-elev...

God morgon!

Det är alltid roligt när folk "lyckas", oavsett om det innebär att det går bra inom sin idrott, man trivs och njuter av livet just nu, övervinner en rädsla, besegrar en sjukdom, når framgång inom arbetslivet, eller på andra sätt sätter orden/tankarna "yes, det där lyckades jag/han/hon bra med" på sina egna eller andras läppar...

I den här länken får vi läsa om en ung tjej som verkligen lyckats med sina idéer, och idag lever på dem och fortsätter utmana sig själv med nya mål... å ännu roligare är det såklart eftersom även hon drivit UF-företag för några år sedan...

http://www.aftonbladet.se/kampanj/seb/article8071532.ab


/Jonny

tisdag 9 november 2010

Kick-Off för Luleås UF-elever!

Nu är programmet för vår Kick-Off fastställt. Se till att komma i god tid så att du hinner hänga av dig jackan innan vi kör igång!

Varmt välkomna hälsar Ung Företagsamhet i Norrbotten!

måndag 1 november 2010

Den nya killen!


Jag som skriver nu är "den nya killen" på Ung Företagsamhet i Norrbottten. Vem är då detta och vad i hela friden ska han göra, kanske du undrar? Jag heter Ola Strand och kommer att jobba med Ung Företagsamhet i Piteå, Älvsbyn, Arjeplog och Arvidsjaur! Vad har jag då gjort tidigare för att få ett så spännande jobb som detta?

Jag har hunnit med att läsa på universitetet här i Luleå, jobba inom vården, i industrin, på kontor och hos polisen samt jobbat i världens nordligaste stad Hammerfest i Norge.

Men allt detta hör till historien, för nu hoppar jag på samma båt som Jonny, Jenny och Hanna samt alla fantastiska människor som vill vara med och påverka sin egna framtid! Nu kör vi!

Jonny pekar med hela handen för att visa vem som bestämmer!

/Ola