tisdag 31 augusti 2010

In it to win it (part 2)

Jag träffade eleverna på Tornedalsskolan i Haparanda för första gången igår. Först ut var jag till Handelsprogrammet och Samhällsprogrammet. Det var jätte roligt, de var så positiva och taggade. Ett gäng tjejer hade redan bildat grupp och kommit på en affärsidé! Ni kommer gå långt i år! När jag står där framme i klassrummet och berättar om hur året kommer se ut kan jag inte känna annat än vad grymt kul vi kommer att ha!!

Jag var bara tvungen att visa gänget Jennys kommentarer (se blogginlägget: In it to win it) om att Gällivare, Kiruna, Överkalix och Pajala i år kommer ha de grymmaste, mest kreativa och coolaste UF-eleverna. What can I say...Vi "kustare" har nu antagit utmaningen!

Här har vi de positiva, kreativa, viljestarka, coola och taggade "kustarna" från Happis!



Jag träffade även 5 stycken från Omvårdnadsprogrammet som ,om de väljer att driva ett UF-företag, kommer vara de första på programmet att göra det i Haparanda. Spännande! Jag hoppas att ni kommer att ta den chansen. Jag tror att Haparanda kommer vara ett föredömme för övriga länet i utbildningen av företagsamma elever. De här eleverna har stora möjligheter att ragga kunder. Vi vallfärdar ju från hela länet och från Finland för att ta oss dit och gå på IKEA. Ett tips till coolingarna från Happis är att fundera på hur ni kan fånga de kunderna!

Imorgon ska jag göra mitt första besök på Furuhedsskolan i Kalix. Få se hur det ska kunna toppa det här...


/Hanna


måndag 30 augusti 2010

Vilse i Pajala!

Jag slutar aldrig förvåna mig själv, som rubriken lyder så körde jag vilse när jag var påväg hem från Pajala! Och nu ska jag berätta en lite små pinsam sak för er, jag hade gps i bilen! Då är ju både eran och min egen tanke, hur i hela friden kan man köra vilse om man har en mojäng som visar exakt vart man ska köra? Jo, det ska jag berätta för er! Man sitter helt enkelt i sina egna tankar och kollar inte på gpsen fören man har missat korsningen med 2 mil (!!) och är mitt ute i ingenstans. Så om någon gullig liten elev sitter där ute i skolbänken och funderar på vad man kan ha som affärsidé så har jag ett förslag: börja utbilda folk (läs: dumma blondiner vid namn Jenny) i hur man använder tekniska prylar. Detta är jag i stort behov av eftersom jag förra veckan spenderade 2 timmar med att installera min skrivare för att sen inse att jag hade gjort det på turkiska och här en annan dag råkade jag vända databilden upp och ner vilket tog mig cirka 45 min att fixa (efter ett nödsamtal till Jonny).

Förutom mitt lilla gräl med gpsen så har jag haft en bra förmiddag med alla 3or i Pajala och nu ska jag göra lite nytta här på kontoret :)

Ha det bra!
/Jenny

onsdag 25 augusti 2010

In it to win it!

Jag är en tävlingsmänniska, det finns verkligen inget bättre än att tävla och att vinna (vilket jag ALLTID gör). Så nu har jag utmanat mina kollegor (fast jag har inte riktigt informerat Hanna om det ännu, tänkte skaffa mig lite försprång..) Jag har varit kaxig nog att säga att mina kommuner, Gällivare, Kiruna, Överkalix och Pajala iår kommer ha de grymmaste, mest kreativa och coolaste UF-eleverna. Och det här tänker jag bevisa genom att efter varje skolbesök ta en fräsig bild på klassen. Så igår när jag var och hälsade på handelsprogrammet på Välkommaskolan i Gällivare lyckades jag övertala tjejerna att ställa upp på en bild. Och tävlingsmänniskan i mig kände verkligen att det inte bara får vara en vanlig bild (för då visas inte coolheten, kreativiteten och grymheten upp) och tjejerna gjorde mig inte besviken! Dom drog till med sitt oskönaste utseende och riktiga fulminer! Allt handlar att bjuda på sig själv:)


Så alla elever i Gällivare, Pajala, Kiruna och Överkalix: TAGGA TILL NU! Börja klura på hur ni ska kunna göra den fräsigaste bilden och håll utkik efter mig ute i skolorna!

/Jenny

måndag 23 augusti 2010

Välkommen tillbaka alla elever!

Jag måste bara skriva ett litet sympati inlägg till alla er som börjar skolan idag. Det var ju faktiskt inte så länge sen jag också var i samma sits (tro det eller ej är jag inte så gammal!) och var tvungen att kliva upp på morgonen, dra en suck och inse att nu drar det hela igång igen..och sen dra ännu en suck och fundera hur i hela friden ska jag lyckas göra det här i ett helt år till?! Jag känner med er, jag gör verkligen det! Dock har vi ju faktiskt några roliga saker att tillsammans se framemot (det finns alltså ljus i tunneln!), imorgon kommer jag och Jonny dra ut till Välkommaskolan i Gällivare och försöka muntra upp alla smådeppiga elever där och jag vet att Hanna också kommer befinna sig ute i skolorna i veckan!

Så mina avslutande visdomsord till alla som redan känner sig spyless efter en ynka skoldag: Bit ihop och försök gör det bästa av det! (och för att få in lite UF-propaganda här: starta UF-företag så kommer ni få ett gryymt år!)

Vi ses ute i vimlet!

/Jenny

fredag 20 augusti 2010

Nu intar vi länet!!

Jag har gjort mitt första skolbesök! Jag följde med Malin till Haparanda igår, där fick jag bli bekant med några trevliga lärare. Skolan står alldeles tooom och det är tyst. Så tyst att en knappnål som faller till golvet hörs...Lärarna längtar efter er elever nu, den känslan fick jag. Och om en skola kan längta så gör den det med!

Vi besökte även folkhögskolan, där ett gäng elever redogjorde för hur det hade gått att driva företag under sommaren. De är i åldern 17-18 år och har valt att driva företag under sommaren istället för att jobba med det "traditionella" feriearbetet. Modigt! Det hade gått riktigt bra för de flesta. Ett företag hade haft så höga intäkter att de hade kunnat ta ut en lön på 9000 kronor var!! Mycket högre lön än vad feriearbetet hade gett med andra ord. Sammanfattningsvis var de klart nöjda och förrutom att de hade fått mer pengar i fickan så hade de även fått lära sig en hel del nya saker. Projektet, som de deltog i, heter Sommarlovsentreprenörer och kommer troligen, eftersom det blev så lyckat, att drivas i Haparanda nästa sommar igen. Rekommenderar varmt!

Nu ska jag och Malin ta helg och ladda för ännu en intensiv vecka nästa vecka. Ha de´ gött =)

/Hanna

torsdag 19 augusti 2010

Vill du jobba med oss?

http://www.ungforetagsamhet.se/templates/page.aspx?id=12786

Vi söker en ny medarbetare till vårt kontor i Luleå. Är du, eller känner du någon som kan vara intresserad så klicka på länken ovan. Sprid gärna länken vidare till folk som du tror kan passa för jobbet.

/Jonny

Stockholm tur och retur

Det är faktiskt så att vi på Ung Företagsamhet i Norrbotten i måndags rymde iväg från de lugna norrländska skogarna till det hektiska storstadslivet och spenderade 3 dagar inne i konferanssalar tillsammans med alla andra som jobbar på Ung Företagsamhet. Vi har suttit och lyssnat på en massa föreläsare och våra hjärnor har blivit fullproppade på information, allt detta för att vi ska kunna svara på varenda liten fråga som ni kommer ställa oss (som handlar om UF, absolut inte om fysik, kemi eller andra såna där, för mig, omöjliga saker) Så nu har ni några dagar på er att ladda upp med kluriga frågor och sen kickar skolan igång och vi kommer förhoppningsvis få träffa er alla, hoppas ni är lika taggade som vi är!

"kanonkul att vara i Stockholm" säger Hanna och gör tummen upp!



Nu är det dags för mig att göra lite nytta här på kontoret! Ha det bra!
/Jenny

fredag 13 augusti 2010

Nu tar vi helg!

Tiden bara rusar förbi och nu är det redan fredag vilket innebär att både jag och Hanna har genomfört vår första vecka här på Ung Företagsamhet (och Jonny första veckan efter semestern). Och vilken vecka det har varit!! Dom här 2 sista dagarna har jag och mina två kära kollegor spenderat i Luleå och Jokkmokk där vi har taggat inför kommande året med genomgångar och presentationer av Jonny, massa kaffe för min del iallafall(så går det när man sover lite om nätterna..), nån liten tävling och som ett fint avslut så testade vi gungorna i Jonnys stuga utanför Jokkmokk. Så nu är vi laddade inför hösten då vi ska dra ut i skolorna och rocka på! Men nu är det fredag eftermiddag och vad betyder det?! Jo, HELG! Så trevlig helg allihopa!



Jonny pratar..


..och såhär glada var vi att få lyssna!


Prat och tävlingar ute i Jonnys stuga..



...och såklart var vi tvungen att testa på gungorna utanför!



Efter att spenderat två dagar med bara tjejer så ville Jonny visa hur stark och manlig har var, det gick sisådär?!






/Jenny

onsdag 11 augusti 2010

Hanna från Luleå

Nu har vi blivit två nya stjärnor på Ung Företagsamhet i Norrbotten!! Hanna Söderberg heter jag och gör min första dag i dag. Jag sitter på Storgatan i Luleå och har fått äran att arbeta med att inspirera, informera och finnas som stöd under läsårets gång för alla UF-företagare i Luleå, Kalix och Haparanda. Det känns riktigt spännande och ska bli så roligt att få träffa alla idérika och kreativa elever!!

Vem är jag då? Jo, jag är en Lulebo som en gång i tiden själv drev ett UF-företag. Jag har alltid fascinerats av eget företagande och drömde redan som liten flicka om att driva mitt alldeles egna företag. Efter gymnasiet har jag gjort som många gör; rest runt i världen (eller snarare i Europa), vidareutbildat mig och skaffat mig yrkeserfarenhet från olika branscher.
Idag har Jonny försett mig med mina nya livsviktiga hjälpmedel; datorn, mobilen och anteckningsblocket! Ska inte gå någonstans utan dessa…lovar! Imorgon ska jag få träffa den andra nya stjärnan (eller förlåt Jenny…Den FÖRSTA nya stjärnan!) Det ska bli trevligt. Tanken är nu att vi ska lära känna Ung Företagsam som organisation och bli ett sammansvetsat team. Ser fram emot!!

Nä nu ska jag inte hålla kvar chefen mer på kontoret. Klockan börjar nämligen bli halv fem och Jonny har en två timmar lång körväg hem.

Vi hörs och syns!

/Hanna Söderberg





måndag 9 augusti 2010

Jenny från Gällivare

En ny stjärna har anslutit sig till Ung företagsamhet, det är den stora rubriken i alla tidningar (iallafall tycker jag att det borde vara så!). Idag är min första dag på jobbet, och den första uppgiften Jonny har gett mig var att skriva ett blogginlägg, och vem törs säga emot nya chefen första dagen?! Jenny Holmgren är mitt namn, jag är 19 år och bor i Gällivare, och Gällivare är också vart jag kommer ha mitt kontor. Det är så att jag kickar ut Jonny från kontoret och tänker leva loppan här alldeles solo, det känns grymt bra!

Så nu är det nog tänkt att jag ska presentera mig själv, och jag sitter här och funderar vart jag ska börja egentligen. Vad vill folk veta om en egentligen? Kanske att jag alltid skakar mjölken innan jag dricker den? Nja, inte så intressant..Eller att jag, enligt min grundskolelärare, är världsbäst på att hålla en konversation med mig själv? Känns inte riktigt som att det har så mycket med mitt nya jobb att göra. Kanske kickar igång med att säga att jag själv hade ett UF-företag under min gymnasietid, vilket fick mig att tycka att det här med UF det är ju grymt kul! Och att jag efter min student flyttade iväg till USA för att plugga på college och efter det fick en lite halv galen idé att sticka till Indien för att jobba som en volontär. Och sen kan jag dra den här klassikern och beskriva mig själv med tre ord: Jag, Jenny Holmgren är..hm..inte särskilt uppfinningsrik för jag kommer inte ens på tre ord. Nåja, vi skippar det. En bild säger ju mer än tusen ord, så här får ni en bild på mig i mitt nya kontor:




Och nu kom Jonny tillbaka från hans shoppingrunda så jag rundar nog av här för att utforska mitt nya kontor lite mer. Nu har ni iallafall fått en liten koll på vem den nya tjejen på UF är! Hoppas vi syns ute i skolorna/på mässorna/något annat fränt ställe till hösten!
/Jenny Holmgren