fredag 24 december 2010

God Jul allihopa...

God Jul till er allihopa önskar Ung Företagsamhet Norrbotten...

onsdag 22 december 2010

Piteå har landets största UF-skola!

Vi har nyligen fått lite ny statistik från årets registrering! Den visar att Strömbackaskolan i Piteå är landets största UF-skola. Så här ser Top-5 ut:

1. Strömbackaskolan, Piteå, 226 UF-elever
2. Polhemsskolan, Gävle, 183 UF-elever
3. Hedbergska skolan, Sundsvall, 163 UF-elever
4. Malmö Borgarskola, Malmö, 162 UF-elever
5. Erik Dahlbergsgymnasiet, Jönköping, 158 UF-elever

Nyheten har också uppmärksammats i media: Strömbacka är största UF-skolan

Vi här på UF Norrbotten är förstås riktigt stolta över att en skola i länet placerar sig i topp!

/Ola

måndag 20 december 2010

Hjälp med marknadsföringen?

Vill du ha hjälp med marknadsföringen av dina produkter? I Luleå arbetar UF-företaget Endorse UF med att marknadsföra andra UF-företags produkter.



"Vi är fem killar från NTI-gymnasiet i Luleå med en företagsidé vi tror kan gynna alla, från dig som UF-företagare till din slutkund. Vår idé är i grunden enkel; vi marknadsför, säljer och levererar era produkter i en attraktiv miljö som når ut till fler kunder än vad man kanske klarar av att göra själv.

Att synas tillsammans med andra produkter är väldigt viktigt för att nå ut till en så stor kundgrupp som möjligt, och därför tror vi att ni kommer ha stor nytta av våra tjänster. Ni får hela Sverige som marknad tack vare vår webbshop, och allt ni behöver göra är att på ett riskfritt sätt låta oss sälja er vara.

Vi jobbar flexibelt och kan erbjuda ett avtal som gynnar er, efter era behov och önskemål. Vi sköter marknadsföring, inbetalningar och leveranser åt er, och genom att synas hoppas vi även att ni som företag når ut till en betydligt större marknad.

Hör gärna av er för mer information om hur vi jobbar, eller om ni har andra frågor eller synpunkter. Vi ser fram emot att samarbeta med er, på ett sätt som gynnar alla!'
"

info@endstore.se
arvid@endstore.se
niklas@endstore.se

tisdag 14 december 2010

Unga Företagare syns i media!

Ingen blir så glada som vi här på Ung Företagsamhet när det skrivs om driftiga företagare i tidningen! Denna gång är det unga företagare från Arvidsjaur och Övertorneå som syns. Kolla in artiklarna:

Entreprenörskap på skoltid

Ung Företagare som inspireras av naturen

/Ola

måndag 13 december 2010

Lokala marknaden

I helgen ställde ett 20-tal UF-företag, från Luleå, ut sina produkter eller sålde tjänster i form av klippningar. Jag har idag träffat "cheferna," gänget från Entreprenörsgymnasiet som varit med och ordnat marknaden, för en utvärdering. Vi konstaterade att vi är riktigt nöjda i det stora hela!
Lite återblickar...

Poki UF tog hem priset för "BÄSTA VARA/TJÄNST." Hans Strandberg från ALMI utsåg vinnaren och delade ut priset (500 kronor att investera i företaget) till de glada tjejerna. Poki UF säljer tygväskor och smycken och de lämnar ett budskap med varje väska.

Vinnaren i tävlingen "PIMP MY TABLE" blev Be eco. Även dessa tjejer fick ta emot 500 kronor till att investera i företaget, priset står ALMI för, men här bestod juryn av ett gäng tjejer från Entreprenörsgymnasiet. Be eco säljer egen tillverkad hudlotion och läppsyl.


Northmade pieces UF säljer smycken.

Hang it UF säljer galgar gjorda av pärlor.



Novellskrivarna UF ska skriva en bok med flertalet kortare noveller i. De tog emot beställningar.



Tenn design UF säljer tennarmband.


Sugartops UF säljer egengjorda smycken. Det rådde jultema på dem.


Recover UF ska tillverka en receptbok med återhämtningsmål, men eftersom att den inte är klar passade de på att få sälja sina recept istället. Chokladmuffins och återhämtningsmål. Mums!


Vinnaren: Be eco UF.
Gawa ni Jimoka UF. Kajsa Kero som driver UF-företaget själv kunde inte delta, men hon var inte mindre företagsam än att hon anställde en person att stå för henne.


LP design UF säljer skålar gjorda av LP-skivor.


Carry the canvas UF säljer handgjorda tygpåsar.




ECO design UF säljer rättvisemärkta tygpåsar.



Second chance UF säljer second hand kläder som stylats.


Rosa armbandet UF tillverkar armband och stöjder bröstcancerfonden.





Bagilicious UF tillverkar ekologiska tygväskor.



Everyday UF säljer handgjorda smycken.



Hos Saxdax UF blir man fin i håret.




Remäke UF ägnar sig åt återbruk av gamla saker. De följde marknadens jultema och sålde allt från glittriga julkottar till ljusstakar.



Och vi på UF kan ju inte vara sämre och ville också ha ett eget bord =)

Vi på Ung Företagsamhet är mycket imponerade av alla utställare i helgen. Ni har varit jätte duktiga på att dekorera borden och ni har verkligen superfina produkter! Jag tycker ni kan känna er stolta!

/Hanna


fredag 10 december 2010

Lokal UF-mässa i Kiruna!

Igår ordnade Företagarna i Kiruna en Ung&Egen dag där de hände lite spännande grejer bland annat att det var en UF-mässa där alla UF-företag i Kiruna ställde ut. Jag tänkte inte vara långrandig och skriva en massa utan bjuder på lite bilder istället. Kan dock summera det hela: EN GRYM DAG=)











Nu laddar vi om och kör en lokal marknad för Luleås UF-företag imorgon! Ha en bra helg allihopa!

/Jenny

tisdag 7 december 2010

Den här veckan händer det spännande grejer!

Ni vet den här Keno-reklamen? "På måndag gör jag ingenting, ingenting, ingenting. Tisdag ser jag mig omkring, mig omkring, mig omkring" osv..Visst blir man så där lugn och harmonisk av den? Men också galet avundsjuk, tänk om man bara hade kunnat göra ingenting och sen se sig lite omkring! Nej nej, så jobbar vi inte på UF och tur är väl det=)

Den här veckan har jag luskat ut att lite coola grejer kommer hända..
Imorgon skulle visst Ola bjuda alla UF-lärare i Piteå på frukost, snäll som han är!

På torsdag ska jag bege mig upp till Kiruna där företagarna har anordnat en Ung&Egen dag och där UF-företagen ska ha en liten mässa, spännande!

Och inte ens på lördag tar vi det lugnt utan då har Hanna och Entreprenörsgymnasiet fixat en lokal UF-marknad!

"på onsdag är Ola snäll, ola snäll, ola snäll..På torsdag åker jag till Kiruna utan gnäll, utan gnäll, utan gnäll..På fredag ska vi fredagsmysa, fredagsmysa, fredagsmysa..På lördag vi till marknad pysa, marknad pysa, marknad pysa.."

Med den lilla trudelutten återgår jag nu till arbetet! Ha det bra!
/Jenny

fredag 3 december 2010

Månadens UF-företag!


Låt mig presentera december månads UF-företag: Gawa ni Jimoka UF! Kajsa Kero tillverkar smycken av olika slag. Hon driver företaget själv, men tar vid produktionen hjälp av sin syster Moa Kero och hennes pojkvän Efren Balladares. Moa och Efren tillverkar smyckena i Santo Niño, Philipinerna, där de bor."Smyckena vi säljer är alltid inspirerade av naturen, livet och kulturen på Filippierna." Pärlorna är bland annat gjorda av glas, plast, frön, koraller, trä och kokosnötsträ. Kajsa marknadsför sig via sin blogg:

http://gawanijimoka.wordpress.com/about-gawa-ni-jimoka

Här har hon lagt ut bilder på smyckena. Till helgen kommer Kajsa att sälja sina smycken på julmarknaden i Hägnan. Nästa helg kommer även en nära bekant till henne att sälja smyckena under den lokala UF-marknaden i Luleå, för då är hon själv på Philipinerna!

Kajsa planerar att skänka hela företagets vinst till välgörenhet. Hon åker till Filippinerna den 10 december och kommer då att bestämma var vinsten ska gå. Hennes tanke är att skänka pengar till cancerforskningen på Philipinerna och till skolan i Santo Niño. "Jag kommer även att försöka samla in saker som till exempel pennor och annat skolmaterial till skolan".

På frågan vad hon har för målsättning med företaget svarar Kajsa "att få in så mycket pengar som möjligt, så att det faktiskt gör skillnad".

Vi på Ung Företagsamhet önskar Kajsa lycka till och en skön resa till familjen och solen!

torsdag 2 december 2010

Julafton kom tidigt i år!

Idag när jag kom till kontoret och öppnade mitt postfack var jag nästan i chock. Ut vällde huuur många brev som helst! Jag fick inte ens med mig alla utan var tvungen att gå två vändor och när jag väl kom till kontoret satt jag alla brev på golvet, slog på lite julmusik och sen låtsades jag som att det var julafton medans jag öppnade alla julklappar a.k.a affärsplaner..(jag vet, jag är lite konstig..)



Det tog mig 2,5 timme att öppna och öga igenom alla affärsplaner för att se att de hade med alla rubriker.

Totalt har vi exakt fått in 150 affärsplaner som nu kan vara med och delta i Bästa affärsplan, ska bli riktigt spännande att se vem vinnaren blir!

Och ni 100 företag som inte har skickat in affärsplanerna ännu: spendera en minut över att ha dåligt samvete och skämmas lite att ni missade deadline men sen rycker ni upp er och skickar in den till mig! Ni kan tyvärr inte vara med och tävla men affärsplanen är ett obligatoriskt moment.

Det var allt för mig, ha det bra allihopa!

/Jenny

Lokala marknaden

Här är det härliga gänget från Norrlands Entreprenörsgymnasium som tillsammans med mig roddar med den lokala marknaden i Luleå.


Från vänster: Fanny Forsling, Eveline Andersson; Amanda Jatko och Johan Gullberg.

Den 11 december äger UF-marknaden rum i Shopping (gamla Intersportaffären). Redan på torsdagen den 9 december kommer alla utställare att få träffas tillsammans för information och dekorering av sina bord. Under marknaden kommer en jury utse finaste bordet och bästa varan/tjänsten. Vinnaren av dessa kategorier kommer att tilldelas 500 kronor var från ALMI, för att investera i företaget. Alla som har anmält sig kommer inom kort att få programmet utskickat till mejlen och lite annan viktig information. Så håll utkik!

/Hanna

onsdag 1 december 2010

Platser kvar!


Det finns några platser kvar till den lokala UF-marknaden i Luleå, så nu öppnas anmälan för alla UF-elever i hela Norrbotten! Marknaden äger rum lördagen den 11 december i Shopping galleria, mitt i centrum. Ta chansen att ställa ut era produkter, marknadsföra kommande produkter, eller passa på att utföra era tjänster på plats. Så här helgerna innan jul kommer det vara mycket folk i rörelse som letar fina julklappar!

Anmälan skickas till hanna.soderberg@ungforetagsamhet.se senast den 6 december. Ange företagets namn, era namn, samt er mailadress. Först till kvarn!

Vi ses!

/Hanna

måndag 29 november 2010

Dags att skicka in affärsplanen!

Härligt med måndag igen, trots att helgen även denna gång var två dagar...för kort. Nåja, en alldeles ny helg väntar ju runt hörnet så vi ska inte gråta över detta!

Som ni alla redan vet så ska affärsplanen var inskickad till oss imorgon tisdag. Det är alltså hög tid för er som inte gjort detta redan att ta sig i kragen och lägga ett brev på lådan. Brevet ska innehålla er affärsplan i ett exemplar och vara adresserat till:

Ung Företagsamhet Norrbotten
Box 840
98228 Gällivare

I Gällivare sitter våran fantastiska medarbetare Jenny och tar emot affärsplanerna med stor glädje. Hon arkiverar även dessa när UF-året är över så därför måste vi ha dem i pappersformat, trots att vi lever på 2000-talet och e-mail är det smidigaste sättet att skicka ett brev på.

Vill ni vara med i tävlingen "Bästa affärsplan" så var noga med att läsa tävlingsvillkoren! Dessa finns att hitta under menyn "Tävlingar Norrbotten" som du hittar när du loggat in på hemsidan.

Detta om detta! Kör hårt - det ska bli grymt spännande att läsa era affärsplaner!

/Ola

torsdag 25 november 2010

UF-företag i TV rutan!

UF-företag börjar dyka upp i media allt mer och mer (om detta vore facebook hade jag tryckt på gilla knappen nu!) Här är ett repotage som 24 Norrbotten har gjort om de ambitiösa tjejerna i LP Design UF =) Linslusarna Jonny och Hanna dyker även upp i klippet!






/Jenny

Kloka råd från Blondinbella

Många av er känner säkert redan till Isabella Löwengrip (Blondinbella), en tjej på 20 år som driver flera aktiebolag och här om dagen vann hon priset Årets affärsnätverkare 2010. Var in på hennes blogg och läste då ett väldigt bra skrivet inlägg om nätverkning.

"Jag har gått på så mycket mingelträffar från och med att jag var 16 år där jag aldrig har känt någon men pressat mig fram i folksamlingen och fått fram en hand och presentera mig med en pipig röst. Kontaktnätet är A och O. Oavsett vad man vill göra i livet."

Läs hela inlägget här: http://blondinbella.se/borja-natverka-idag

Så alla ni UF-företagare: ut i minglet, våga nätverka och ta för er ute i näringslivet! Och kom ihåg att ni är grymma!

/Jenny

onsdag 24 november 2010

Näringslivets pris, Luleå

Fram till sista december kan enskilda personer och företagare nominera företag till Näringslivets pris. Inom sex kategorier kommer det att presenteras en vinnare. Dessa kategorier är:

Årets företagare

Årets unga företagare

Årets tillväxtföretag

Årets nyetablering

Årets varumärke

Årets energipris

Syftet är att uppmärksamma en person som tillför energi och framtidstro till Luleå, är generös i sitt nätverkande och delar med sig av sina kunskaper och ideér. Företaget som personen verkar i ska ha arbetsställe i Luleå och varit verksamt i minst tre år.

Passa på att påverka vem som får stå som vinnare bland företagarna i Luleå och nominera din favorit! Följ länken nedan.

http://www.naringslivetspris.se/Nominate.aspx


/Hanna

tisdag 23 november 2010

Se hit Luleås UF-företag!

Se hit alla Luleås UF-elever! Nu har det blivit dags att anmäla sig till den årliga, återkommande lokala UF-marknaden! Ta chansen att ställa ut och sälja era produkter och tjänster mitt i Luleå centrum!

Lördagen den 11/12 äger den lokala UF-marknaden rum i gamla Intersportbutiken i Shopping. Då antalet platser är begränsade gäller först till kvarn! Sista dag för anmälan: Tisdag den 30/11. Anmälan sker till hanna.soderberg@ungforetagsamhet.se Ange företagets namn samt namnen och mejladresserna för alla som ska delta.

Det är kostnadsfritt att ställa ut, vi tillhandahåller bord, men däremot ansvarar varje företag för dekorationen av sitt bord. En bra chans att öva inför dekorationen av montern på den stora mässan!




/Hanna

Kanon och Kalkon

Tänkte göra som Sportnytt och uppdatera er om dagens Kanon och Kalkon på UF-kontoret i Gällivare.

Dagens kanon var helt klart när jag öppnade postfacket och såg 3 stora brev adresserade till Ung Företagsamhet Norrbotten. Jag kände mig som ett litet barn på julafton och när jag ivrigt slet upp dem såg jag 3 affärsplaner skickade ända från Haparanda!



Dagens kalkon är min skrivare och mina teknikkunskaper. Som alla redan vet sitter jag själv på ett kontor och därför tänkte jag pynta till kontoret och sätta in lite bilder i min tomma ram som jag har ståendes på skrivbordet. Planen var att skriva ut bilder på mina kära kollegor så jag slipper sitta och sakna dem så mycket hela dagarna men såklart började min skrivare strejka och jag fick nöja mig med en bild på Hanna. Och att jag har råkat installera skrivaren på turkiska gör det hela inte enklare..



Det var allt från mig! Vill bara än en gång påminna alla elever som inte har betalat in registreringsavgiften att göra detta NU! =) 300 kr till bankgiro 5174-4779.

Ha det bra!
/Jenny

måndag 22 november 2010

Draknästet i Kiruna!

Ni har redan fått en liten smygtitt om vad som hände i torsdags (Jonny ska alltid vara först..) men eftersom det var en grym dag så måste jag bara skriva lite mer om den! Det var ju faktiskt så att Företagarna i Kiruna fyller 100 år och gör i år en ungdomssatsning och en del i detta var att de anordnade Draknästet för alla fantastiska UF-företag! =)
Under den här dagen imponerade Kirunaeleverna genom att presentera allt från nya innovativa affärsideér, skönsång i form av jojk som gjorde att jag, blödig som jag är, fick tårar i ögonen, coola företagsjackor med loggan på ryggen och mycket mer!

Och eftersom bilder säger mer än 1000 ord så bjuder jag på ett bildspel utan dess like=)

De tuffa "drakarna" som eleverna fick presentera sina ideér för..

Spända elever i väntan på att få komma in till juryn!


Man måste passa på att dela ut visitkort!

Täcklås UF visar upp sin innovativa produkt..


GironChicks UF bjuder på skönsång och presentation av Kiruna..

Grabbarna i Snöservice UF har investerat i ett par riktigt snygga jackor!

Tjejerna i Gardinservice UF visade upp gardiner och fick iaf mig att inse att jag inte har någon aning om vilka gardiner jag har på kontoret..


Tackar Företagarna i Kiruna för en strålande dag och jag hoppas att alla UF-företag i Kiruna fortsätter vara så här grymma under hela året!
Ha det!
/Jenny

fredag 19 november 2010

UF-företag syns i media...

Det är alltid kul när våra UF-elever syns i media! Här är det tre killar från Kiruna som passar på att marknadsföra sig i Kuriren...

http://www.kuriren.nu/nyheter/artikel.aspx?articleid=5653512

Mer UF i media! =)

/Jonny