torsdag 28 oktober 2010

Jenny blir döpt!

På företagscentrum i Gällivare händer det stora grejer, ett dop har just skett! Och vem har blivit döpt? Jo, jag (Jenny)! I snart 3 månader jag har hetat Jonny Falk (inte särskilt charmigt namn va?) men idag var det dags att ändra på detta! Hela dopningscermonin var kort men ack så fin, jag gick till reception, fick min nya skylt och sen hängde jag upp den. Jag förevigade självklart detta på bild:





Ha det bra och glöm inte att registrera ert företag (tiden börjar rinna ut!) och betala registreringsavgiften! =)

/Jenny

onsdag 27 oktober 2010

Årsmöte

Nu är det dags för Årsmöte för Ung Företagsamhet Norrbotten.

Datum: Fredag 29 oktober
Tid: 13.00 - 14.00
Plats: Storgatan 9, 1tr, Luleå

Även ni UF-lärare och UF-elever är självklart välkomna.

Anmäl din närvaro till jonny.falk@ungforetagsamhet.se senast Torsdag 28 november kl. 16.00.


/Jonny

KICK-OFF FÖR LULEÅS UF-FÖRETAG!

Kick-Off för alla UF-elever i Luleå

Häng med på en grym kväll där vi bland annat får lyssna på Laila Bagge!

Torsdagen den 11 november bjuder Ung Företagsamhet, Luleå kommun och Luleå Näringsliv AB alla Luleås UF-företag på Kick-Off. Vi drar igång det hela med att lyssna på när Laila Bagge från Idol-juryn föreläser om entreprenörskap och sedan fortsätter vi med att lyssna på andra spännande föreläsare som Robert Markström, från Teater Mila, och Niklas Berg, kreativt ansvarig på Dist Kommunikation AB. Vi bjuder på mat, dryck och snacks. Luleå kommun bjuder sedan alla deltagare på en biljett till genrepet av delfinalen av Idol! Ta chansen och få en flygande start på UF-året!

Datum: Torsdag 11 november
Tid: 14.00-18.00
Plats: Festivitetssalen, Elite Stadshotellet

Vi behöver veta hur många som kommer och därför vill vi att ni anmäler er senast den 8 november. Då antalet platser är begränsat är det först till kvarn som gäller. Anmälan sker via e-mail och skickas till: hanna.soderberg@ungforetagsamhet.se

OBS! Denna Kick-Off gäller bara Luleås UF-företag där alla i företaget är registrerade, en rådgivare har angetts och registreringsavgiften är betald. Se därför till att fixa detta så snabbt som möjligt så ni kan delta.

Hoppas vi ses!

tisdag 26 oktober 2010

Bara en liten påminnelse..

Samtidigt som registreringsturnén börjar lida mot sitt slut så är även registreringen inne i slutspurten! Så nu är det dags för alla grymma elever i Norrbotten att registrera ert UF-företag! =) Och för er som redan har gjort det: bra jobbat! Men kom ihåg att se till att alla medlemmar är registrerade på hemsidan och att ni har lärare och rådgivare. Sen är det viktigt också för att ni ska bli försäkrade att ni betalar in registreringsavgiften till bankgiro 5174-4779.

Nu kör vi så det ryker! Lycka till!=)

måndag 25 oktober 2010

Regturné Lulé och Happis

Nu kan vi stolt presentera nya ledare av tävlingen på distansen 4,05 meter. På Örnen i Luleå har vi tjejen som nu har sprungit förbi Hanna Öhlund i Boden...ingen mindre än Hanna Lindvall som sprang på 1,05 sekunder!

Ledningen bland herrarna har Johan Eriksson i Piteå på sin 1,00 sekund!

Riktigt bra kämpat!! I Haparanda ställde sig tre förklädda UF-elever på startlinjen för att springa tillsammans. De sa sig heta Karl Kallioniemi, alla tre, och de satsade för fullt...på att springa sööööliiiigaaaast i Norrbotten ;) Det lyckades dom med på tiden 13,26 sekunder.


På Hackspetten träffade jag dom omtalade tjejerna; Hanna Jakobsson och Mimmi Lindquist som säljer skålar gjorda av LP-skivor!






/Hanna

söndag 24 oktober 2010

Regturné!

Vår regturné börjar dra sig mot sitt slut, tyvärr. Men med allt negativt så kommer även fördelar - vår tävling där man kan bli snabbast i norrbotten på 4,05 meter börjar lida mot sitt slut. Vilket betyder att vi snart har två vinnare som kommer få varsin bil plus något annat fint. Det ni alla har väntat på är så klart ställningen i tävlingen och i herrklassen så leder Anders Kielatis från Jokkmokk på otroliga 1,03 sek och i damklassen så leder Hanna Öhlund från Boden på 1,26 sek. Vi har nu bara Luleå kvar på schemat för regturnén sen är tävlingen avgjord!

Måndagens schema: 8.00-10.00 Örnen, 10.30-12.30 Kungsfågeln och 13.30-15.00 Hackspetten.
Torsdagens schema: 8.00-10.00 NTI, 10.30-12.30 ENP och 13.30-15.00 Lärkan.

Förresten, vet ni vad det är för likhet mellan en glass och en elefant?


Båda börjar på G för elefanten heter Göran :D

Hoppas ni har haft en bra helg!

Sven

måndag 18 oktober 2010

Tips nr 5 från Mia Storm


Företaget Mia Storm Design UF drev jag själv och nu i efterhand när jag tänker tillbaka på UF-året inser jag hur mycket kursen gav mig, både i kunskap och i utveckling. Jag valde att ha ett företag själv och designade ett mönster där slutprodukten blev en kudde. För mig var själva produktionsprocessen lång och jag utvecklade min produkt under tidens gång.

Mitt främsta tips är att göra något som intresserar en själv, det låter klyschigt men det är nog den godaste ingrediensen för ett lyckat resultat. En bra planering över UF-året är också väldigt bra att ha, för att kunna ha en översyn över vad som ska göras och för att få bitarna på plats.

Väljer man att arbeta i grupp är det viktigt att gruppen fungerar som ett bra team. Att driva ett företag innebär att ha ansvar över olika områden, som ekonomi, marknadsföring o.s.v. Jag upplever att det är lättare att driva företaget om man är fler än en, men självklart går det om man vill.

Den regionala mässan var roligare än jag hade föreställt mig, att bygga en monter, möta människor och få respons på det man gjort kändes väldigt bra. Jag fick andra pris i Bästa logotyp och ett första pris i Bästa hantverk, det gav mig en kick och kändes också som en slags bekräftelse av att jag lyckats göra något bra. Möjligheten att få åka till Stockholm på SM var också en upplevelse utan dess like. Jag trodde inte att en kurs i skolan kunde utvecklas till något så pass roligt och nyttigt, för enligt mig kan inte Ung företagssamhet jämföras med någon kurslitteratur över huvud taget.
Lycka till!

fredag 15 oktober 2010

Fantastiska fredag

Jag (och säkert 99,9 % av Sveriges befolkning) älskar fredagar! Idag steg jag upp omänskligt tidigt för att bege mig mot Överkalix där vi skulle ha registreringsturné och oj vilken mysig skola jag tycker det är! Jag som har en förmåga att alltid virra bort mig i alla korridorer och trappor och salar passar perfekt i Överkalix för där är det nästan omöjligt att gå vilse =) Så tummen upp för små skolor, och för att hela 3 nya företag registrerade sig när vi var där, KUL!

Dock måste jag berätta om min mardrömsupplevelse imorse när jag satt i bilen påväg till Överkalix: polisen hade en kontroll! Och är jag den enda här i Sverige som blir hypernervös direkt man ser polisen fastän man vet att man kör i rätt hasighet, har körkortet med sig och är spiknykter?! Som tur var så fick jag bara blåsa och sen köra vidare, men det var två svettiga minuter!

Och en påminnelse till alla er som har tänkt starta UF-företag: Registreringen stänger om 17 dagar så vänta inte alltför länge med att registrera er!=) Klicka här för att registrera ert företag!

Som sagt, fantastiska fredag idag så HA EN TOPPEN HELG allihopa!

/Jenny

tisdag 12 oktober 2010

Jag ser det snöa..

Detta är utsikten från mitt kontor för tillfället och soldyrkarn Jenny gillar det inte. Hur galet är det inte att vi får snö i början av oktober? Nåja, det är bara att gilla läget och snart kan man ju faktiskt ta fram skidorna!

Registreringsturnén har gjort en vrålstart, igår hängde Jonny och Sven i Jokkmokk och idag så byter Sven ut Jonny mot Hanna och beger sig mot Piteå. Så alla ni Piteåelever, gå och spana in UF-bordet där vi har en mässa roliga grejer (+lite tävlingar!). Och imorgon smäller det på riktigt då jag och Sven intar Kiruna och Gällivare, det får ni inte missa!

Nu ska jag fortsätta kolla ut genom fönstret och drömma mig bort till varmare länder.. =)

Ha en toppen dag!

/Jenny

fredag 8 oktober 2010

Tips nr 4 (eller 5..jag börjar tappa räkningen!)

Här kommer ännu fler tips från en f.d UF-elev vid namn Joel Andersson som idag äger 3 företag; Städakuten, Besmartfood och Mind the bag.

Du måste brinna för att jobba och vara 100% engagerad och ha fokus. Du måste offra dig åt företaget för att få en bra början! Ekonomi är viktigt och allt du kan inom detta område är till nytta. De första åren innebär mycket jobb och gör allt du kan självför det handlar om att hushålla med begränsade resurser och kostnaderna måste hållas nere. Sen är det viktigaste att bygga en organisation och organisera resurserna (personal, maskiner m.m.) så det blir effektivt - annars orkar du inte! Hitta hellre smarta lösningar med de tjänsterna du utför/ produkterna du säljer istället för att utöka ditt utbud ochjaga omsättning. Då blir du förmögen förr eller senare! Agera och använd dygnets alla timmar effektivt!


Fredag igen och jag hoppas ni alla får en toppen helg!
/Jenny

torsdag 7 oktober 2010

Lärarkonferens i Sundsvall!

Varje år anordnar vi en storregional lärarkonferens där vi försöker samla alla grymma UF-lärare och detta år var inget undantag. Hela 80 stycken lärare deltog i år på konferensen som tog plats i Sundsvall. Temat var entreprenörsskap och GY11 och vi hade ingen mindre än världens bästa UF-lärare (han har faktiskt blivit utnämnd till det!) Mikael Lindqvist som föreläste och inspirerade lärarna om hans egna erfarenheter som UF-lärare och sen teamade han ihop sig med UFs egna Helena Fond och tillsammans föreläste de om GY11. Under kvällen anordnades en väldigt trevlig middag (i alla fall enligt min egen åsikt..) och vi hade även ett grymt band som var och spelade under hela kvällen, mycket lyckat!

På onsdagen fick alla lärare spela "Go enterprise" vilket är ett spel som handlar om entreprenörsskap och det som är extra roligt är att det är 2 gamla UF-elever som har kommit på det här spelet! =) Kreativiteten flödade och lärarna imponerade med deras ideér och presentationer!

Vi tackar alla lärare för två fantastiska dagar och hoppas att ni tyckte det var lika trevlig som vi tyckte! Här kommer lite bilder (klicka på dem för att göra dem större)

Vi från Norrbotten var där lite före alla andra och passade på att besöka gymmet. Vissa (läs: Jenny & Hanna) var flitigare än andra (läs: Jonny & Sven som bara satt och spände sig)..

Mikael och Helena höll en föreläsning och sen delade lärarna in sig i grupper och diskuterade GY11..

Middag med underhållning (och det är sångaren INTE en lärare som står och sjunger på bordet..)


Onsdagen med "Go enterprise" spelande..De 4 bästa grupperna fick presentera sina ideér inför alla lärare..

UF fyller hela 30 år och därför hade vi en utställning utanför hotellet..



/Jenny

fredag 1 oktober 2010

Olle Nyberg berättar om sitt år efter UF-företaget

Olle Nyberg drev under läsåret 06/07 UF-företaget Awake UF. Företaget kammade hem 3 priser på den regionala mässan då de kom 3a i bästa webbsida, 3a i bästa logotyp och 2a i bästa tjänst. Det här är vad Olle har pysslat med efter han avvecklat sitt UF-företag och tagit studenten:

Efter min tid som UF-företagare var jag ganska övertygad om att jag inte hade något att förlora på att prova. Att våga släppa tryggheten och göra något man tror på, trots att det kan bli jobbigt. Jag kunde ha stannat kvar på mitt jobb som jag hade när jag slutade gymnasiet, men jag var säker på att det fanns mer att upptäcka. Jag var också säker på att jag skulle ångra mig om jag inte gjorde det, för det var ju nu som jag var ung och hade chansen.

När jag slutade gymnasiet var jag väldigt målinriktad mot att få jobba med design
och layout inom reklambranschen. Jag tyckte att det var riktigt roligt, eftersom allt
arbete kring mitt UF-företag handlade om det. Jag sökte till en speciell skola som jag verkligen ville gå. Min gymnasielärare brukade säga till mig att det var på den skolan man skulle gå om man ville bli något. Så jag skickade in en ansökan, men gjorde en tabbe. Kryssade i fel ruta i ansökningsblanketten så att jag hamnade på något helt annat än den designutbildning som jag egentligen ville gå. Men det visade sig att det misstaget var det bästa jag gjort på länge, för utbildningen jag kom in på handlade om psykologi och strategi.

Det var som om en ny värld öppnade sig och jag blev riktigt ”såld” på den. Jag hade inte läst någon psykologi på gymnasiet eftersom alla mina kompisar sade att det var skittråkigt. Efter skoltiden jobbade jag med mitt företag och hyrde ut mig till andra företag som behövde hjälp inom media och reklam. Det gick bra fram till att det blev lågkonjunktur, sen blev jag tvungen att ta en anställning. Vad jag kom på då var att allt jag lärt mig under tiden som företagare, kunde jag även använda som anställd. Jag upptäckte att man inte behöver vara egenföretagare för att vara företagsam. Det är mer som en inställning till hur man gör saker. Efter ett par år i prova-på-anda och kämpande med allt möjligt, så arbetar jag idag på ett globalt dryckesföretag. Här får jag använda mig av min kreativitet och psykologi. Det passar mig mycket bra.


Med det sagt (skrivet) av Olle Nyberg så tar vi helt enkelt helg! Vi på UF kommer hänga i Sundsvall i början av nästa vecka då det är dags för den årliga storregionala lärarkonferensen. Men vi är tillbaka på onsdag och sen kommer vi kicka igång registreringsturnen!

Trevlig helg allihopa!