onsdag 27 januari 2010

I ur och skur

Jag tog en bild med datorns webbkamera på gatan utanför kontoret. Tyvärr framkommer inte riktigt hur mycket det blåser och snöar.

Något som slog mig när jag kämpade mot snö, vind och kyla på min väg till jobbet idag var hur ihärdiga vi är här uppe i norr. Vi kämpar på och klagar inte. Eller visst jämrar vi oss och "hujjar" åt "vilket väder det är" men vi låter det inte stoppa oss. Bussarna går, posten kommer, skolorna är öppna, vi går till jobbet. Så även om vi sitter här och pratar om hur skönt det skulle vara att kura ihop sig med en filt i en mjuk soffa framför en sprakande brasa så ser vi till att få något gjort.

I ur och skur arbetar vi för att fler ungdomar ska få utveckla sin företagsamhet. Men gudarna ska veta att de inte gjort det lätt för oss idag. SMHI har gått ut med en "Klass 2-varning". Enligt kuriren.nu betyder det "att vädret medför faror för allmänheten och risk för stora materiella skador". Huruvida det medför risk för imateriella skador - så som den mänskliga själen - framgår inte. Att döma av längden på dagens förmiddagsfika här på kontoret så är det dock helt klart Klass 2-varning på arbetsmoralen idag.

Några som inte har låg arbetsmoral är alla inspirerande elever som vi träffar när vi nu åker länet runt och berättar om årets Våga Vara Egen-mässa. Det märks att UF-företagen är inne i en spännande period just nu. Många har börjat få igång sin försäljning och arbetar för fullt med att knyta nya kontakter och locka fler kunder. Det ska bli väldigt roligt att se vad Norrbottens UF-företag lyckas åstadkomma i slutet av mars då mässan äger rum.

/Robin

måndag 25 januari 2010

Sveriges största UF-skola finns i Luleå

I fredags kunde Ung Företagsamhet Norrbotten stolt meddela att Sveriges största UF-skola, sett till antalet elever, är Luleå gymnasieskola. Dessutom placerade sig Strömbackaskolan i Piteå på en femte plats. Vi är mycket stolta över att två av våra skolor placerar sig så högt upp på listan. Det inspirerar oss till att fortsätta jobba för att ännu fler elever runt om i Norrbotten ska få möjlighet att utveckla sin företagsamhet.

Tidningar, TV och radio hade lite olika uppslag om nyheten. Kolla in länkarna nedan för att läsa, lyssna och titta på mer om detta.

NorrbottensKuriren
NSD
24 Norrbotten (Klicka på "UF-elever ger arbetstillfällen")
SR Norrbotten

/Robin

onsdag 20 januari 2010

Mässan närmar sig

Såhär i januarimörkret kan vårsol, droppande istappar och Boden Arena kännas ganska långt borta. Men så är inte fallet. Den regionala mässan närmar sig med stormsteg. Den 8 februari öppnar registreringen och då kommer vi att ha hunnit besöka samtliga UF-elever runt om i länet för att berätta om vad som väntar. Samtidigt går planringsarbetet av mässan in i nästa fas med allt vad det innebär av möten, planering av logistik och kreativ problemlösning. Så ni förstår att vi har bråda dagar här på Ung Företagsamhet Norrbotten.

Jag vill passa på och påminna om alla tävlingar som går att delta i under mässan. Information och tävlingskriterier kan ni hitta här.

I år har vi två nya tävlingar - bästa hantverk och bästa reklamfilm. Jag hoppas att så många som möjligt tar chansen att skapa sin egen reklamfilm. Det är ett kreativt arbete som utvecklar er förmåga att vara skarpa i er kommunikation. Eftersom filmen inte får vara längre än 30 sekunder gäller det att på väldigt kort tid nå ut med sitt budskap. Och var inte oroliga för att filmen inte ska vara bra nog. Även om ni inte skulle vinna så är det väldigt roligt att göra en reklamfilm. På sätt och vis är alla reklamfilmsmakare vinnare då vi kommer att visa era filmer vid flera tillfällen under mässan.

/Robin

Arjeplog/Arvidsjaur

Har varit i Arjeplog nu på förmiddagen på frukostträff tillsammans med lite lärare, Mikael & Karin från Sparbanken Nord och Stefan från Argentis. Jag tror stenhårt på Arjeplog nästa år! Kan nästan gå så långt och säga att jag älskar Arjeplog. Nästan lika mkt som kladdkaka och det är sjukt bra betyg!

Hann med att träffa brudarna i Student 2010 som ska annordna balen i Arjeplog i år (blir inga bilder för jag har ingen kabel från min mobil) innan jag blåste vidare mot Arvidsjaur.

Låg bakom en långtradare och sikten var verkligen inte den bästa! Tänk er: pudersnö på vägen --> blåser upp rätt rejält bakom de där jobbiga lastbilarna, stooora snöflingor som kommer rätt tätt i kombination med en gaanska smal bilväg:)


Det här var typ jag:

(kan tänka mig att lastbilsföraren satt och skrattade, fotade och la upp bilden på sin blogg som ett hån!)

Nu sitter jag på skolan i Arvidsjaur och ska träffa Gräv & Entreprenad UF och snacka lite mässa med dem.. Men först lunch, mat & sovklockan ringer!:)

/Anna

onsdag 13 januari 2010

Efterlyser gästbloggare!?

Hoppas att terminen startat bra för alla våra härliga UF-lärare och elever! Vi på kontoren är i full gång och ser framemot vårterminen som i vår verksamhet har en tendens att swisha förbi i ett ögonblick. Det händer mycket under våren och dagarna blir ljusare och tiden går fort. :)

Kom ihåg att Ni alltid är välkomna att kontakta oss om ni behöver råd, tips eller bara vill prata lite.. Ibland fastnar man i sina tankar och då kan det vara skönt att bolla lite, vi agerar gärna bollplank!


Jag vill påminna alla UF-elever om det mail som ni fick av Malin den 22 december gällande möjlighet att blogga på nsd.se och kuriren.nu. Med start i mitten av januari (preliminärt 18 januari) och ända fram till mässan (25/3) kommer alla UF-företag i Norrbotten att ha möjlighet att blogga på nsd.se och kuriren.nu. Anmäl ert intresse till och få mer information av Malin.

Jag tänkte också slänga ut en efterlysning och höra om det är någon som vill gästblogga här på vår egen blogg? Skicka en kort text och gärna en bild till mig, Nina så publicerar jag det på fredag denna vecka! :)

Sist men inte minst ett par visdomsord från en stor tänkare:

"Om snöret inte håller, utan går av, är det bara att försöka med ett annat snöre" (Nalle Puh)

fredag 8 januari 2010

Back@work!

Jag önskar verkligen jag kunde skryta med att det är jag på bilden här bredvid. Tyvärr är jag inte såhär bra... Har kämpat på i Kittelfjälls offpistbackar under nyår med både en och två vurpor. En meter snö och en tjurig Malin är ingen bra kombination har jag märkt! Men skoj var det och full med adrenalin var jag under fyra dagar, underbart!

Hoppas ni också gjort något ni verkligen gillar under jullovet, det brukar ge en massor med energi att klara av vardagens alla måsten.

Här på Ung Företagsamhet Norrbotten var vi alla back@work igår. Det var mycket som skulle berättas när vi träffades igen, en massa skvaller om allt som hänt under julen.

Nu när vi alla fått vila lite är det full rulle igen. Mässan närmar sig med stormsteg och under januari och februari kommer ni alla få ett besök av oss där vi berättar mer om vad som händer under mässan, vad man ska tänka på, lite tips och trix och mycket annat. Vi ser fram emot att träffa er alla igen!

Hörrni....nu kööööör vi!

/Malin