torsdag 5 maj 2011

Företag För en Dag

Under tisdag och onsdag har UF varit i Arvidsjaur och kört Företag För en Dag (FFD) med ett 20-tal andraårs-elever på Sandbackagymnasiet. För er som inte vet vad FFD är så kan jag berätta att det är en möjlighet att prova driva företag under ett dygn. Man får komma på en affärsidé, skriva ner hur man tänkt genomföra den och sen ge sig ut och sälja sina varor eller tjänster. Nästa dag får man berätta hur det gått, redovisa sin vinst och dela sina erfarenheter med de andra. I Arvidsjaur bakades det fika, tvättades bilar, gjordes milkshakes och samlades returburkar.


Jag kan (med en viss stolthet) berätta att Sandbackas elever drog in ungefär 3800 kronor under sitt dygn, och då hade de i genomsnitt bara arbetat cirka 3 timmar var. Utslaget på ett år blir det runt 1,4 miljoner kronor. Inte illa pinkat för några timmars jobb - som de flesta faktiskt tyckte var roligt. Nu kanske man inte kan lägga ner 3 timmar per dygn i 365 dagar - det finns ju faktiskt andra saker att göra, till exempel gå i skola eller hänga med kompisar. MEN det visar att det faktiskt går att tjäna pengar på ens egna idéer - bara man VÅGAR testa!

Betyget från de unga företagarna var att dygnet varit rolig och att det var värt att lägga ner jobbet för att tjäna pengarna. De hade också lärt sig en mängd saker - bland annat att det var bra att testa sina bakverk innan försäljning (men att det inte alltid var nödvändigt!), att man skulle haft fler produkter att sälja samt att man ska marknadsföra sig ordentligt om man vill hitta kunder snabbare.

Eleverna på Sandbacka hade ungefär 10 minuter på sig att komma på en affärsidé, och ett dygn att bedriva sin verksamhet. Men tänk om de fått klura någon vecka på sin idé, och fått genomföra den under...säg två terminer? Var hade de då hamnat i vinst? Och hur många fler saker hade de då lärt sig? Det får vi se till hösten när de förhoppningsvis startar sina UF-företag!

/Ola

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar