onsdag 25 maj 2011

nedräkning hit och nedräkning dit..

När jag gick i skolan hade vi alltid en massa nedräkningar. Det var nedräkning till höstlov, nedräkning till prov men den stora nedräkningen var alltid till sommmarlovet. Och jag gissar att det ser ungefär likadant ut nu för tiden (så länge sen var det faktiskt inte som jag gick i skolan..).

Och om jag inte räknar helt fel är det 12 skoldagar kvar tills sommarlovet? Galet nära alltså!

Men jag hoppas att ni inte missar en annan nedräkning, den är kanske inte lika rolig men väldigt viktig och det är årsredovisningen! Den ska vara inne om 2 dagar, alltså den 27 maj! Och för en som har glömt adressen så är den:

Ung Företagsamhet Norrbotten
Box 840
Företagscentrum
982 28 Gällivare


Här på kontoret kör jag nedräkning tills jag slutar för dagen, bara 3 timmar kvar :)

Ha det gott!
/Jenny

onsdag 18 maj 2011

SM i UF-företagande 2011

Nu har det gått ungefär en vecka sedan norrbottens SM-trupp återvänt från Stockholm och SM i UF-företagande. Totalt var det 20 personer från 7 olika företag som åkte ner för att delta på årets evenemang! Här kommer en liten bild-resumé på vad som hände under de två dagarna !

(klicka på bilderna för att göra dem större)

Vid infodisken sköttes incheckningen innan monterbygget kunde starta.


Hanna från Fågelholken UF bygger sin monter.


Sanna från NH-Norrbotten UF hade tagit med sig en väldresserad hjälpreda!


Clean Solution UF bygger badrum!


Killarna i StarSki UF mötte inget motstånd i sitt monterbygge - de var snabbt färdiga!


Det kan vara skönt att ta igen sig när man byggt färdigt!


Invigningen hölls i Victoriahallen och passande nog så klippte Prins Daniel bandet och förklarade mässan öppen!


Prins Daniel gick sen runt på mässan och kollade in utbudet.


Efter invigningen öppnades portarna för allmänheten, här LP Design UF med kunder i sin monter.


Det var kö till uttagsautomaten under hela mässan...


Vattenfall Inlandskraft bjöd samtliga elever från Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland på middag under måndagskvällen.


Under tisdagen var mässan öppen hela dagen.


Här minglar Hanna(Fågelholken UF), Josefine & Frida (Be Eco UF) och Hanna (LP Design UF) innan galamiddagen!


Jonas (Bokenskolan, Jokkmokk), Greta (Strömbacka, Piteå), Laila (Hornavanskolan, Arjeplog) och Rickard (Strömbacka, Piteå) var de lärare som Sparbanken Nord gav stipendium för att besöka SM och delta på Nationella lärarkonferensen.


Mässan avslutades med en galamiddag för 1300 personer. Kvällen bjöd på underhållning i form av musik, magi, stand-up och prisutdelningar samt givetvis god mat!


Norrbottens SM-trupp 2011!


Vi på UF Norrbotten skulle vilja tacka alla elever som deltog, de lärare som tagit sig ner för att delta på lärarkonferensen samt givetvis våra samarbetspartners som gör det möjligt för oss att driva UF år efter år! Ni är alla fantastiska!

/Ola

torsdag 5 maj 2011

Företag För en Dag

Under tisdag och onsdag har UF varit i Arvidsjaur och kört Företag För en Dag (FFD) med ett 20-tal andraårs-elever på Sandbackagymnasiet. För er som inte vet vad FFD är så kan jag berätta att det är en möjlighet att prova driva företag under ett dygn. Man får komma på en affärsidé, skriva ner hur man tänkt genomföra den och sen ge sig ut och sälja sina varor eller tjänster. Nästa dag får man berätta hur det gått, redovisa sin vinst och dela sina erfarenheter med de andra. I Arvidsjaur bakades det fika, tvättades bilar, gjordes milkshakes och samlades returburkar.


Jag kan (med en viss stolthet) berätta att Sandbackas elever drog in ungefär 3800 kronor under sitt dygn, och då hade de i genomsnitt bara arbetat cirka 3 timmar var. Utslaget på ett år blir det runt 1,4 miljoner kronor. Inte illa pinkat för några timmars jobb - som de flesta faktiskt tyckte var roligt. Nu kanske man inte kan lägga ner 3 timmar per dygn i 365 dagar - det finns ju faktiskt andra saker att göra, till exempel gå i skola eller hänga med kompisar. MEN det visar att det faktiskt går att tjäna pengar på ens egna idéer - bara man VÅGAR testa!

Betyget från de unga företagarna var att dygnet varit rolig och att det var värt att lägga ner jobbet för att tjäna pengarna. De hade också lärt sig en mängd saker - bland annat att det var bra att testa sina bakverk innan försäljning (men att det inte alltid var nödvändigt!), att man skulle haft fler produkter att sälja samt att man ska marknadsföra sig ordentligt om man vill hitta kunder snabbare.

Eleverna på Sandbacka hade ungefär 10 minuter på sig att komma på en affärsidé, och ett dygn att bedriva sin verksamhet. Men tänk om de fått klura någon vecka på sin idé, och fått genomföra den under...säg två terminer? Var hade de då hamnat i vinst? Och hur många fler saker hade de då lärt sig? Det får vi se till hösten när de förhoppningsvis startar sina UF-företag!

/Ola

måndag 2 maj 2011

Tips om tips!

Jag måste erkänna en sak. Jag är en liten entreprenörskapsnörd. Yes, that's me. Vilken tidning jag än läser letar jag efter artiklar om grymma entreprenörer, och när jag är på stan och shoppar går jag omkring och kollar efter smarta, innovativa produkter gjorda av ytterligare grymma entreprenörer.

Så när jag var hos frisören här för någon vecka sedan blev jag överlycklig när jag hittade en artikel om Therese Albrechtson, en helt fantastisk egen företagare som även haft UF-företag (googla på henne!). Det bästa med den här artikeln var en ruta med rubriken "Så blir du en framgångsrik entreprenör", med 5 tips från Therese. Nörden i mig kunde helt enkelt inte hålla mig från att ta ett kort på denna ruta och nu tänkte jag dela med mig av den (klicka för att göra den större):

Så alla ni som ska starta UF-företag nästa år, eller ni som kanske ska starta upp erat UF-företag som ett Aktiebolag eller liknande, ta till er dessa tips =)

Ha det bäst!

/Jenny, som laddar inför SM med stämningsfylld musik där refrängen går såhär: "vi e på gåång, vi e laddade vi e tända .." Det är ju bara EN VECKA kvar nu!