tisdag 27 september 2011

Chans till bra föreläsning...

Nu har du som registrerad UF-elev chans att få lyssna till en riktigt intressant och bra föreläsning. Via vår samarbetspartner ALMI Företagspartner Nord har vi fått tillgång till ett begränsat antal biljetter, och det är först till kvarn som gäller!

Vem? Björn Söderström (Årets talare 2008)
Vad?
Socialt ansvarstagande är lönsamt när det omsätts i praktisk handling.
När? 10 oktober, kl. 14.30-16.00
Vart? Kulturens Hus, Luleå

Kostnadsfritt

Kolla in Björn på denna länk http://www.talarforum.se/bjorn.soderberg

Är du intresserad? Anmäl dig till jonny.falk@ungforetagsamhet.se


/Jonny

torsdag 22 september 2011

100-gränsen spräng av fantastiska idéer :)

Idag tickade vi in på över 100 registrerade UF-elever, senast jag kollade hela 109 kreativa själar som vågar satsa på en egen idé :) Jag vet att det finns fantastiska, galna, kluriga helt underbara affärsidéer bakom dessa 109 registreringar. Jag kan knappt bärga mig och se vad årets kull av UF-elever har att erbjuda marknaden. Förra året häpnade jag över till exempel: Sjukt snygga väskor gjorda av kasserade bilbälten och verktyg för att lättare kunna ta på sig armband...

Har du svårt att komma på en affärsidé? Din UF-lärare har via vår hemsida tillgång till olika övningar ni kan köra i klassrummet. Eller så kan ni titta på den här hemsidan som listar 25 gratis affärsidéer.


Clean Solution UF, bästa UF-företag i Norrbotten 2011. Jeanette Lundqvist Vattenfall och Jonny Falk, regionchef för UF Norrbotten.

Många bra affärsidéer handlar om att lösa vardagsproblem. Det gjorde till exempel Clean Solution UF, som vann Bästa UF-företag i Norrbotten förra läsåret. Deras avloppssil för golvbrunnen i duschen samlade upp hårstrån som annars hade kunnat samlas i golvbrunnen och orsaka otäcka stopp. På Inkommande kan vem som helst lista sitt vardagsproblem och komma med förslag på en lösning. Kanske något att inspireras av?


Kör så det ryker - in och registrera nu.


/Jessicka



måndag 19 september 2011

Från ingenting till något bra!



Gustav Josefsson, skapare av entreprenörskapsjakten, säger några riktigt kloka ord. Vi gillar´t!

/Jenny

torsdag 15 september 2011

Våga Visa Vägen!

Varje år arrangerar vi på Ung Företagsamhet en lärarkonferens för landets bästa pedagoger. Konferensen går under två dagar och är en chans för deltagarna att utbyta erfarenheter kring undervisning inom entreprenörskap samt att få ta del av nya kunskaper. Skådeplats för årets lärarkonferens är Östersund, och vi utlovar två dagar fyllda med grymma föreläsningar, erfarenhetsutbyten och workshops! Kolla in inbjudan här under! Vill du också komma? Kontakta jonny.falk@ungforetagsamhet.se eller läs på vår hemsida för mer info! Sista anmälningsdag: 19 september!

tisdag 13 september 2011

Företag För en Dag och finbesök!

Det är bråda tider nu, läsårs-start är lika med träffa-så-mycket-folk-du-kan för oss på UF, och det är nu vi trivs som bäst! Vi varvar informationsträffar, inspirationsträffar och Företag För en Dag med möten med rektorer, kommunpolitiker och personer från näringslivet. Kort sagt - vi springer fort, men alltid med ett leende på läpparna!

Förra veckan var inget undantag, besök gjordes i nästan alla kommuner i länet, och de som är kvar kör vi vidare med i veckan. Här kommer några bilder från fredagen:

Företag För en Dag med Barn- & fritidsprogrammet på Strömbacka i Piteå.

Piteå Pantar Patrull var ett av endagsföretagen - miljöhjältar med vinst-tänk! Vi gillar!


På eftermiddagen kom elever från Björknäsgymnasiet i Boden på besök hos oss på UF-kontoret i Luleå. Treorna fick info om sitt kommande UF-år medan tvåorna fick utmana sin kreativitet. Tänk fritt - bygg högt och en lite ovanlig säljövning stod på schemat (bland annat så skulle ett halsband säljas till Erik Saade). Många skratt ledde till ett härligt avslut på veckan!

/Ola

måndag 12 september 2011

Tekniken går framåt, Jenny går bakåt?

Förra veckan hade jag skolhängsvecka. Då hänger jag i skolorna, träffar elever och lärare, dricker kaffe i skolkafeterian och bara myser. I love it!

Något som är rätt fräsigt är hur snabbt tekniken går framåt i skolorna. Förra veckan träffade jag ett gäng elever från olika program i Gällivare och samtidigt hade jag en elev uppkopplad via datorn från Pajala! Hur coolt är inte det??

Iaf, jag hänger inte riktigt med tekniken. Datorer använder jag bara när jag måste. Helst vill jag att det ska se ut såhär:



Här jobbar vi med hjärnan och våra muskler! Eleverna från Gve tävlar om vem som kan bygga högst torn!

Nånting som jag dock tycker är bra med datorer är att man kan använda dem för att registrera sitt UF-företag! Klicka in här: www.ungforetagsamhet.se

Ha det toppen!
/Jenny

torsdag 8 september 2011

En dag i Övertorneå..


Jag hade förmånen att få tillbringa hela tisdagen i Övertorneå, orten som inte bara blev årets UF-kommun 2009/2010, utan även den ort som kommer stå som värd för den regionala UF-mäsan 2012. När jag satte mig i bilen på väg hem från besöket på skolan kom jag på mig sjäv med ett stort leende på läpparna...fasen vilken härlig atmosfär det var.

Eleverna var grymma och lärana laddade. Även om jag inser att några av eleverna troligen funderar om jag igentligen var riktigt 100... men det bjuder vi på!=)

Nu kör vi!

/Jonny

fredag 2 september 2011

Övertorneå gör det igen!

Registreringen är nu öppen och det första företaget att registrera sig var LF webdesign UF! Vi ringde upp Linda som är en del i duon bakom företaget från Övertorneå för att kolla läget med dem - häng med!

- Hej! Grattis till er, ni var först i Norrbotten med att registrera erat UF-företag!

- Oj, tack, det var kul!

- Så hur kommer det sig att ni var så snabba med att registrera er?

- Våran lärare Rickard berättade för oss att det kan vara bra att vara först för att man brukar vinna någonting bra. Så vi försökte vara snabba!

- Det är du och Fanny som driver företaget, men vilka är ni?

- Vi går tredje året på Naturprogrammet på Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå och driver UF i projektarbetet.

- Men hur kommer det sig att ni ville driva UF-företag?

- Rickard har berättat mycket om UF, och jag har även drivit företag med en liknande idé under mitt sommarlov, så jag kände att jag ville fortsätta, och Fanny var också sugen på det så då gjorde vi det.

- Så det är en beprövad idé - smart! Men vad är det ni gör egentligen?

- Vi gör hemsidor - designar, underhåller och uppdaterar! Vi har redan gjort en hemsida med webshop åt http://www.modetime.se/ som är en klädbutik i Övertorneå och Haparanda.

- Det var snabba puckar! Har ni några fler kunder på G?

- Ja, vi har redan två uppdrag till som väntar så vi tror att det kommer gå bra för oss!

- Verkligen bra, då önskar vi på Ung Företagsamhet er lycka till, säger grattis ännu en gång och säger hej!

- Tack så mycket, hej hej!

Linda och Fanny var först och vann publicitet här i våran blogg, på vår facebook samt på hemsidan. Så räkna med att se mer av dem framöver! Har inte du registrerat dig och ditt företag ännu? Passa på nu! Registrering gör du på vår hemsida: www.ungforetagsamhet.se

/Ola

torsdag 1 september 2011

Filmmys i höst!



Vill du vinna en biobiljett? Gå in på vår Facebook-sida, tagga dig i en bild från din skola/klass (vi besöker alla skolor i Norrbotten) och gilla våra sida så är du med och tävlar. Vi lottar ut en biobiljett i veckan. Första bilden ut: Luleå praktiska gymnasium.