fredag 10 juni 2011

Thank god it's friday!

Ja, visst är det härliga tider nu! Det är fredag, solen värmer norrbotten och glada människor i studentmössor glider fram på gatorna! Även om vi på UF förmodligen har världens bästa jobb så kan vi såna här dagar känna en viss avundsjuka på de som tar studenten!


Sommarlovet hägrar med allt vad det innebär - sena kvällar i midnattssolen, festivaler, jobb, kompisar och mer mer mer av allt det roliga man längtat efter hela vintern! Det gör oss glada! Vi vet att 23% av er som drivit UF inom några år kommer att starta eget företag. Det gör oss glada! Vi vet att ni som drivit UF lärt er att att ta ansvar, jobba i grupp och pusha er till saker ni tidigare inte vågat. Det gör oss glada! Vi vet att ni som drivit UF har haft ett riktigt roligt år. Det gör oss glada! Och vi vet att 96% av er som drivit UF kommer rekommendera era kompisar att också testa. Det gör oss glada!

Men framför allt vet vi att ni som nu tar studenten har kämpat hårt i 3 år för att få den där jäkla mössan, och att ni nu klarat det.

DET GÖR OSS GLADA!

STORT Grattis till er från oss på UF! Och stort tack till alla er ettor och tvåor som också kört UF under året!

onsdag 1 juni 2011

Det går bra nu...

...För Övertorneå!



Övertorneå är bästa UF-kommun 2011! Detta enligt vår kommunranking som bygger på dels hur stor andel elever på en skola som driver UF-företag, dels på ökning jämfört med förra året. Enligt UF-lärare Rickard Nilsson beror det på att UF-lärarna haft tid avsatt i sin tjänst, satt upp mål samt haft en egen liten budget: "Tid, plan och pengar". På fotot ser ni Rickard längst till vänster, Bo Barsk (rektor) Maarit Enbuske (förvaltningschef) samt Sanna Hänninen (NH Norrbotten UF). Övertorneå är för övrigt årets riktiga vinnarkommun. Visst minns ni att Rickard utsågs till årets UF-lärare vid vår mässa i Jokkmokk?

/Jessicka

UF möter din "chefs" chef

För att Ung företagsamhet ska funka ute på skolorna i vårt län behövs förstås fantastiska lärare, alla UF-elevers "chefer" som egentligen fungerar mer som coacher. Men för att de ska kunna fortsätta vara fantastiska coacher behövs förstående chefer som ger lärarna de bästa förutsättningarna. Därför bjöd UF, i samarbete med Sparbanken Nord, in rektorer från de kommuner där banken finns. Här sitter de och lär sig mer om vad UF-företagande är.



Sparbanken Nord med Kjell-Åke Nilsson var värdar.



Chris Sundqvist föreläste om hur man som chef kommunicerar bättre med sin personal (lärarna!). Det gäller att veta vilken färg (personlighet) olika människor har. Är du gul eller kanske blå? Kolla in teorin i en artikel i tidnnigen Kollega.



Mellan föreläsningarna var det "häng" och mingel med många diskussioner.



Michael Lindquist är internationell prisad UF-lärare från Huddinge och pratade om hur UF kan funka i den nya gymnasieskolan. Han har jobbat för Skolverket med att skriva flera av de nya kurserna, bland andra entreprenörskap.



Peter wiss, biträdande rektor från Arvidsjaur och Sandbackaskolan, ställde en del kluriga frågor.



...Och Michael och de övriga rektorerna hängde förstås på. Sammanfattningsvis blev det en dag fylld av en hel del ny kunskap och nyttiga diskussioner. Nu är vi alla laddade för nästa läsår och allt det nya!