onsdag 31 augusti 2011

Imorgon öppnar registreringen!

Nu är det bara några timmar kvar tills årets registrering äntligen öppnar! Går du på gymnasiet och vill uppleva ditt hittills absolut roligaste år i skolan...kom på en rolig (eller tråkig) idé och starta ett UF-företag!

Det första UF-företaget som reggar sig i norrbotten vinner gratis marknadsföring via vår hemsida, blogg och facebook! www.ungforetagsamhet.se är adressen för registrering.

Det är dags att kicka igång ett grymt läsår, och du har chansen att hänga med!


/Jonny


måndag 29 augusti 2011

Har du koll på vem som uppfann Skype?

Det roligaste med det här jobbet är att det är sjukt allmänbildande. Nu har jag trillat in på en hemsida som UF Gävleborg tipsade om.
Här kan du bland annat göra en Quiz om vad du vet om svensk företagsamhet. Det finns också en youtubekanal med korta filmer om olika "gubbar" och "gummor" inom entreprenörernas värld. In och lär er mera vettja!
Man kan också slå upp olika län under fliken Geografi. Under Norrbotten hittade jag till exempel tanten vars idé räddade hennes familj från fattigdom. Erika Aittamaa heter hon. Och som av en händelse kommer hon från Tornedalen.

Kolla in: http://www.foretagsamheten.se/


/Jessicka (representing T-dalen)
Bild från fotoakuten.se

Syd säger det med en sång

Så har man varit på infoträff och nätverkat och kunskapat med resten av UF-Sverige då. Vilket härligt gäng! "Det var rätt kämpigt där ett tag på slutet, men nu har själva Skolverket bekänt att brunt är flott" som region Syd sjöng i sin sång. (ursäkta bildkvalitén, jag skrattade så mkt att det blev väldigt, väldigt skakigt). Vaffö sjöng di på detta viset? Jo, vi på UF känner medvinden blåsa: Från i höst ska ju entreprenörskap varav den röda tråden i svenska skolan. Gissa vilka som gillar entreprenörskap och har en logga som går i brunt? ;)

fredag 19 augusti 2011

Fräsiga lärare

Tusan vilken sprutt de är i Luleå och Kalix UF-lärare! Igår körde vi på UF-kontoret i Luleå en utbildningsdag för både gamla och nya UF-lärare. 17 personer från 4 skolor dök upp och körde järnet. Här till höger ser ni lärare från Luleå gymnasieby, kvarteret Örnen och Norrlands Entreprenörsgymnasium.

Förutom att diskutera hur UF-företagande passar in i den nya gymnasieskolan (för det gör det, absolut!) så fick lärarna prova på att vara UF-företagare. De fick komma på en affärsidé och jobba med den under dagen. Glada och galna skratt , men också en del klia-sig-i-huvudet-över-affärsplanenminer under dagen... Precis som för er UF-elever under UF-året alltså! Lärarna byggde till och med små mini-mäss-montrar! Jag tror aldrig jag sett lärare gå så bananas över en limtub sedan min bänkgranne i lågstadiet åt upp halva RX-tuben och skrämde livet ur fröken S-G...
/Jessicka

måndag 15 augusti 2011

Äntligen måndag!

Äntligen måndag igen, och inte bara det - för många av lärarna ute på länets skolor är det första arbetsdagen på det nya läsåret! Välkomna tillbaka! Vi på UF har hunnit jobba ett tag efter semestern och taggat igång ordentligt inför vad som kommer att bli det bästa UF-året någonsin!

Men vad gör vi på UF när skolorna är stängda kanske någon undrar?

Det är faktiskt då som vi får tid att planera året, förbereda skolbesök, klura ut alla de där riktigt fiffiga powerpointpresentationerna samt fila på hur vi ska få alla att förstå att UF är det grymmaste man kan göra under sin gymnasietid. Utöver allt det så möter vi kollegor från andra delar av landet för erfarenhetsutbyte, håller utbildningar för nya och gamla UF-lärare och bokar in klassbesök i alla länets gymnasieskolor.

Men nog om detta - NU KÖR VI!

/Ola

måndag 8 augusti 2011

Ut med det gamla och in med det nya!

Semestern är slut och nu är det dags att kicka igång ett nytt läsår, gissa om vi är taggade?!

Såhär första dagen efter semestern tycker jag att det är viktigt att börja om på ny kula. Vi hade ett fantastiskt UF-år 2010/2011 och jag tror och hoppas att 2011/2012 kommer bli ännu bättre! Som en symbol för nystart har jag tömt min "wall of fame" vägg på kontoret. Helt enkelt tagit ner alla gamla UF-företag (ni finns fortfarande kvar i minnet) och gjort plats för de nya som kommer!



Känns lite tom, men det är inte länge kvar tills den är fullsmockad med UF-företag igen! NU KÖR VI :)
/Jenny